Eksperiment u Francuskoj: Dobrovoljci bili 40 dana u pećini

Svet 25. apr 202109:48
Podeli:
Francuska, pećina, dobrovoljci
Foto: Fred SCHEIBER / AFP / Profimedia

Petnaest dobrovoljaca iz Francuske izlaskom iz pećine Lombriv okončalo je eksperiment tokom koga su 40 dana boravili u pećini potpuno izolovani od spoljnog sveta.

Pročitajte još:

U eksperimentu koji je organizovao Institut za prilagođavanje ljudi specifičnim uslovima u prirodi učestvovalo je ukupno osam muškaraca i sedam žena. Dobrovoljci su boravili 40 dana u pećini na vlažnom, tamnom, ali i prostranom području, a danas u jutarnjim satima ovaj eksperiment je završen.

Nakon izlaska, mediji koji su prisustvovali događaju opisali su dobrovoljce kao srećne, ali i neverovatno blede ljude koji su nakon izlaska morali da nose tamne naočare zbog prilagođavanja na svetlost.

Projekat „Dip tajm“ koštao je 1,2 miliona evra, a iz Instituta su poručili kako će im ovaj eksperiment pomoći da bolje razumeju proces prilagođavanja čoveka drastičnim promenama u okruženju.

Stanovnici pećine 40 dana živeli su u potpunoj izolaciji bez kontakta s spoljnim svetom. U tom periodu, nisu dobijali informacije o važnijim svetskim događajima, kretanju pandemije koronavirusa, a u potpunosti im je bila zabranjena komunikacija sa porodicom i prijateljima.

U saradnji sa laboratorijama iz Francuske i Švajcarske, naučnici su senzorima posmatrali obrasce ponašanja učesnika u eksperimentu. Pratili su aktivnosti tokom spavanja, socijalnu interakciju i reakcije tokom boravka u pećini svih 15 učesnika u eksperimentu.

Jedan od takvih senzora bio je i mali termometar koji je smešten unutar kapsule koju su učesnici u eksperimentu, pre silaska u pećinu, progutali. Kapsula, odnosno, termometar pratio je telesnu temperaturu i prenosio podatke naučnicima.

Francuska, pećina, dobrovoljci
Foto: Fred SCHEIBER / AFP / Profimedia

S obzirom da to da sa sobom nisu mogli da nose satove kao ni mobilne telefone, dobrovoljci su jednostavno dane brojali u ciklusima spavanja, a na osnovu osećaja su procenjivali kada bi trebalo da se probude, zaspu ili jedu.

U petak, dan pre izlaska iz pećine, prvi put od početka eksperimenta, dobrovoljce su posetili naučnici kako bi im saopštili da u subotu izlaze napolje. Kako prenose mediji, mnogi učesnici su izjavili kako su imali potpuno pogrešnu percepciju vremena te da su mislili kako im je do izlaska preostalo još sedam ili deset dana.

Iako su delovali vidno umorno, dve trećine učesnika izrazilo je želju da ostane još nekoliko dana u pećini kako bi završili grupne projekte koje su započeli tokom ekspedicije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar