Ekcentrični milijarder: Čovek koji stoji iza haosa na tržištu kriptovaluta

Svet 13. maj. 202217:58
Podeli:
Foto:shutterstock; Coindesk; printscreen/Youtube

Do Kvon, mozak koji stoji iza kriptovaluta TerraUSD i Luna, došao je u centar svetske pažnje nakon što je krah njegovog poduhvata izazvao ogroman pad na celokupnom tržištu kriptovaluta.

Kvon je izvršni direktor kompanije „Terraform Labs“ koja stoji iza dve tehnologije: kriprovalute TerraUSD, koja trguje sa američkim dolarom, i tokena Luna, koji bi trebalo da obezbedi stabilan kurs.

Delimično zahvaljujući svojoj ličnosti i samopouzdanju, Kvon je uspeo da privuče investitore visokog profila, uključujući ogranak rizičnog kapitala velike berze Coinbase.

Do Kwon Foto:printscreen/Youtube

Međutim, TerraUSD je ove nedelje prouzrokovao krah koji je najveću kriptovalutu - bitkoin - doveo do najniže vrednosti od 2020. godine.

Token Luna je u četvrtak pao za više od 99 odsto i na tržištu se kretao po ceni od ispod jednog centa, što je pad od 120 dolara prošlog meseca od prošlog meseca.

Zahvaljujući haosu na tržištu kriptovaluta, Kvon je dobio nadimak "Elizabet Holms kriptovaluta" zbog poređenja sa osuđenom Elizabet Holms koja je prevarila kompanije za milijarde dolara.

Foto:shutterstock.

Kvonovom imidžu nije pomogla dugogodišnja navika da svoje kritičare okarakteriše kao „jadne“, a pre samo nedelju dana rekao je da je "zabavno gledati kako kompanije umiru“.

"U najmanju ruku, ostavlja utisak čoveka koji zaista veruje u ono što prodaje. Uprkos nizu kritičnih procena fundamentalne strukture, Kvon ne samo da je ostao na svom nivou, već je u poslednja 24 sata pokušao da pronađe još kapitala da probije rupe u svom tonućem vodećem brodu", napisali su o Kvonu svetski stručnjaci o kriptovalutama.

Haos na tržištu kriptovaluta

Pad na Volstritu pratio je pad vrednosti kriptovaluta, specifično bitkoina. Cena bitkoina je pala na najnižu tačku od 2020. godine, a više od 300 milijardi dolara zbrisano je padom cena kriptovaluta od ponedeljka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kripto svet je ove nedelje doživeo potpuni pad u rasprodaji koja je grafički ilustrovala rizike eksperimentalnih i neregulisanih digitalnih valuta. Čak i kada su poznate ličnosti kao što su Kim Kardašijan i tehnološki moguli poput Ilona Maska razgovarali o kriptovalutama, sve brži pad virtuelnih valuta poput bitkoina i etra pokazuje da u nekim slučajevima dve godine finansijske dobiti mogu nestati preko noći.

Sadašnja situacija izazvala je najveću paniku u svetu kriptovaluta od kada je bitkoin pao za 80 procenata 2018. godine. Međutim, ovog puta pad cena ima širi uticaj jer više ljudi i institucija poseduje kriptovalute.

„Ovo je kao savršena oluja“, rekao je Dan Dolev, analitičar koji pokriva kripto kompanije i finansijsku tehnologiju u Mizuho grupi.

BONUS VIDEO Mogu li države da trguju kripto valutom i tako plaćaju ruski gas

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar