EK zabrinuta zbog spornog francuskog Zakona o bezbednosti

Svet 23. nov. 202021:10 > 21:13
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija (EK) izrazila je zabrinutost zbog kontroverznog francuskog Zakona o bezbednosti i navela da novinarima mora da se obezbedi "da svoj posao obavljaju slobodno i potpuno bezbedno".

Pročitajte još:

Sporni zakon, koji bi sutra trebalo da bude usvojen u Donjem domu parlamenta, zabranjuje objavljivanje fotografija i snimaka policajaca „iz zlonamernih pobuda“, prenosi Politiko.

Vlada u obrazloženju navodi da je takva odredba neophodna kako bi se policajci zaštitili od nasilnih akata, ali se grupe za odbranu građanskih prava i slobode medija s tim ne slažu, pa su za vikend održani i ulični protesti na kojima je traženo da parlament odbaci predlog zakona.

Kada članice EU usvajaju propise koji regulišu bezbednost moraju da poštuju načelo uspostavljanja ravnoteže između bezbednosti i građanskih sloboda, izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za medije.

„U kriznim periodima još je važnije da svaki novinar može obavljati svoj posao slobodno i potpuno bezbedno. Evropska komisija će proveriti završnu verziju tog zakona da bismo videli da li je potpuno u sladu sa zakonodavstvom Unije“, rekao je portparol EU.

Nakon brojnih kritika francuska vlada je u predlog zakona dodala odredbu koja bi trebalo da osigura slobodu medija, ali kritičari tvrde da je, uprkos tome, zakon napisan tako da svaki policajac može novinaru zabraniti da ga snima ili fotografiše, što će svakako obeshrabrujuće delovati na one koji žele da zbog nečega prijave policijskog službenika.

Iz kancelarije Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Francuska je upozorena da bi zakon u obliku u kome je predložen „mogao voditi ozbiljnom kršenju ljudskih pava i osovnih sloboda, a posebno prava na slobodu izražavanja“.

I francuska ombudsmanka za ljudska prava Kler Hedon izjavila je da bi zakon mogao da predstavlja „značajan rizik“ za slobodu informisanja.

„Objavljivanje fotografija i snimaka policijskih intervencija ne samo da je legitimno, već je i neophodno za funkcionisanje demokratije“, navela je Hedon u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar