EK pozvala na smirenje tenzija u Lamanšu

Svet 06. maj. 202114:06
Podeli:
Britansko-francuske tenzije u Lamanšu Foto:Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Evropska komisija pozvala je danas na smirenje tenzija nakon što su Francuska i Velika Britanija uputili brodove ka ostrvu Džerzi zbog spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

„Nastavljamo razgovore sa Velikom Britanijom i pozivamo na smirenje“, rekla je portparol EK na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Francuski ribari uputili su se danas ka Džerziju kako bi protestovali zbog restrikcija na ribolov na tom području uvedenih nakon Bregzita, ali su saopštili da neće biti najavljene blokade luka.

Zvaničnici tog ostrva u Lamanšu pristali su da se sastanu sa predstavnicima francuskih ribara.

Prethodno je britanska vlada saopštila da će poslati dva patrolna broda da nadgledaju situaciju, nakon što su francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili protestnu blokadu luke Sent Elije brodovima.

Prvi od dva broda britanske Kraljevske mornarice, Severn, stigao je jutros na odredište.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra „kraljevskim posedom“, odnosno „teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo“.

Do takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog post-Brgzit sistema.

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo u skladu sa trgovinskim sporazumom Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da „nove tehničke mere“ za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno „ništave“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar