EK očekuje kredibilnu istragu u slučaju Možura

Svet 12. avg. 202012:51
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija očekuje da se u Crnoj Gori sprovede kredibilna, nezavisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju gradnje vetroelektrana na Možuri, saopštila je podgoričkim Vijestima portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

“Vladavina prava jedna je od fundamentalnih vrednosti Evropske unije i kao takva predstavlja odlučujući element za proces pristupanja Evropskoj uniji, koji određuje sveukupnu brzinu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Imajući to u vidu, očekujemo da optužbe o korupciji dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore i takođe ponovo ističemo važnost raspravljanja o takvim pitanjima u demokratski izabranim institucijama”, rekla je Pisonero.

Pisonero je to rekla u odgovoru na pitanja podgoričkog dnevnika da li EK prati dešavanja na Malti u vezi s ubistvom novinarke Dafne Karuana Galizije i korupcionaške afere koju je istraživala o vezi biznismena i visokih državnih funkcionera sa projektom izgradnje vetroelektrana u Crnoj Gori I kakva su očekivanja EK u vezi s rezultatima istrage.

Pitanje je takođe bilo da li je moguće očekivti proširenje istrage I na Crnu Goru s obzirom na to da se u istrazi na Malti pominju kompanije koje su poslovale i u Crnoj Gori, kao i visoki državni funkcioneri Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar