EK apelovala na građane EU da nastave vakcinaciju

Svet 08. jul. 202114:29
Podeli:
vakcinacija
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Iz Evropske komisije danas su ponovili apel građanima EU da nastave sa vakcinacijom.

PROČITAJTE JOŠ:

U Briselu navode da pažljivo prate situaciju sa pojavom novih sojeva virusa, ali i sa usporavanjem vakcinacije i pojavom novih žarišta koronavirusa u zemljma članicama.

„Ekstremeno je važno da nastavimo dalje napore u cilju vakcinacije.

Virus je i dalje prisutan, prisutni su i različiti sojevi i zato vakcinacija ostaje apsolutno krucijalna“, poručio je portparol Komisije, Stefan de Kersmaker.

U EK naglašavaju da su, preme dostupnim informacijama i studijama, do sada odobrene vakcine u EU, u punoj dozi, najbolji način za zaštitu od postojećih sojeva virusa Kovid-19.

„Poruka je vrlo jasna, moramo da nastavimo vakcinaciju. EK je spremna da pomogne gde god je to potrebno. Važno je da objasnimo građanima da su vakcine efikasne i neophodne ne samo za nas, već i za ljude u našoj okolini“, kaže Kersmaker.

EK kaže da je obezbeđeno dovoljno vakcina da bi se do kraja jula dostigao cilj od 70 procenata ukupno vakcinisane odrasle populacije u EU i time obezbedio kolektivni imunitet.

Ono što se u ovom trenutku vidi kao problem jeste usporavanje vakcinacije u mnogim zemljama članicama, što u kombinaciji sa ukidanjem restriktivnih mera dovodi gotovo do svakodnevnog skoka u broju novozaraženih.

Vodeći belgisjki virusolog Stiven Van Guht ocenio je da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu pandemije.

Do ovog trenutka u EU barem jednu vakcinu primilo je više od 62 procenta odrasle populacije, a 45 procenta Evropljana je potpuno vakcinisano.

Bonus video: Vakcina koja je promenila svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar