Egipat otvara granicu s Gazom radi evakuacije

Svet 15. maj. 202118:12
Podeli:
Egipat Gaza dranica
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Egipat je otvorio kopnenu granicu sa Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakuacije ranjenih u palestinsko izraelskom sukobu. Dok predstavnici verskih zajednica pozivaju na mir u predgrađu Tel Aviva poginuo je još jedan Izraelac.

„Službeni Kairo učinio je presedan i otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuisati ranjenici i prevesti na lečenje u Egipat“, navodi izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Granični prelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela.

Gaza je pod blokadom hebrejske države od 1967. godine.

Egipatsko javno zdravstvo objavilo je već u petak da se tri bolnice pripremaju za „prijem“ ranjenih iz Gaze.

https://twitter.com/disclosetv/status/1393355064882913280?s=20

Prema poslednjim podacima palestinskih vlasti, poginulo je 139 osoba, od kojih 39 dece, a ranjeno je gotovo hiljadu u vazdušnim napadima i bombardovanju na pojas Gaze kojima je Izrael odgovorio na palestinska raketiranja svoje teritorije sa područja Gaze kojom vlada islamistički palestinski pokret Hamas.

Sa najnovijom žrtvom na izraelskoj strani poginulo je deset osoba, od kojih je jedno dete, a drugo pripadnik vojske.

Predstavnici verskih zajednica pozivaju na mir

U Egiptu je predstavnik najveće hrišćanske verske zajednice na Bliskom istoku, Koptske pravoslavne crkve, pozvao „sve strane“ da „izbegnu prolivanje krvi“.

U petak je Ahmed al-Tayeb, veliki imam Al Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, objavio kampanju podrške Palestincima.

„Pozivam narode sveta i njihove vođe da podrže miran i ugnjetavan palestinski narod u njegovom legitimnom i pravednom naporu da vrati svoja prava, svoju zemlju i svoja sveta mesta“, napisao je šeik na društvenim mrežama.

Nova izraelska žrtva

Pedesetgodišnji Izraelac ubijen je u subotu u podne na lokaciji Ramat Gan, u predgrađu Tel Aviva u raketiranju iz pojasa Gaze, objavili su izraelski bezbednosni izvori i policija.

Smeštena nekih 70 km severno od Gaze, metropola Tel Aviv već je u četvrtak bila meta palestinskih raketa iz Gaze.

Hamas je objavio da je ispalio salve raketa u odgovoru na izraelski napad „na žene i decu“ u Gazi. Zatim su se oglasile sirene u Tel Avivu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar