Egipat: Oslobođen novinar Al Džazire posle četiri godine

Svet 06. feb. 202118:42
Podeli:
Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Egipatske vlasti su danas oslobodile Mahmuda Huseina, egipatskog novinara koji radi za katarsku medijsku mrežu Al Džaziru, nakon što je proveo u pritvoru četiri godine. Sa današnjim danom, Husein je u zatvoru proveo 1.505 dana.

Husein je pritvoren u decembru 2016. godine i držan je iza rešetaka pod optužbama da je širio lažne vesti, da je bio deo zabranjene grupe i da je primao novac od stranaca.

Protiv njega nije podignuta formalna optužnica, niti je bilo suđenja.

Prema egipatskom zakonu, protivzakonito je držanje pojedinca bez optužbe duže od dve godine.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je mnogo puta pozivala vlasti Egipta na njegovo oslobađanje, nakon što je tužilaštvo iz Kaira u maju 2019. godine naredilo da se on pusti iz zatvora.

Međutim, nedelju dana kasnije, Egipatsko vrhovno tužilaštvo mu je dodalo još nekoliko optužbi i naredilo novi pritvor.

Sa današnjim danom, Husein je u zatvoru proveo 1.505 dana.

Oslobađanje Huseina iz zatvora dolazi nekoliko nedelja nakon što je Egipat pristao da obnovi veze sa Katarom, kratko nakon trogodišnjih zamrznutih odnosa s Dohom.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u junu 2017. godine prekinuli su odnose sa Katarom, navodeći da Doha podržava radikalne islamističke grupe i da je bliska sa rivalom Rijada, Teheranom, što su iz Katara demantovali, podseća africanews.com.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar