Egipat i Izrael danas o primirju između Izraela i Hamasa

Svet 30. maj. 202112:02
Podeli:
Palestina Izrael sukob ilustracija
Palestina Izrael sukob ilustracija Foto:Shutterstock

Egipat i Izrael pregovaraju danas na visokom nivou kako bi podstakli krhko primirje između Izraela i militantne grupe Hamas i da bi obnovili pojas Gaze.

Pročitajte još:

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri sastao se sa izraelskom kolegom Gabijem Aškenazijem, koji je danas doputovao u Kairo.

To je bila prva državna poseta jednog izraelskog ministra spoljnih poslova tokom više od decenije, navelo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelska ambasada u Kairu napisala je na Tviteru da je Aškenazijeva poseta prva poseta jednog visokorangiranog izraelskog diplomate od 2008. godine.

Ambasada je navela da će dvojica ministara razgovarati o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih vojnika i građana koje drži Hamas.

U međuvremenu, egipatski šef obaveštajne službe Abas Kamel doleteo je u Tel Aviv na razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i palestinskim zvanicničima u Ramali, rekao je egipatski zvanicnik.

Prema njegovim rečima, Kamel će sa Netanijahuom i palestinskom upravom razgovarati i o načinu obnove Gaze.

Kamel će se sastati i sa čelnicima Hamasa u Ramali.

„Očekuje se da će u razgovorima sa izraelskim zvaničnicima biti reči o nizu mera kojima bi se materijal, električna energija i gorivo propuštali na teritoriju, kao i o mogućem proširenju pomorskog prostora za ribare u Gazi“, rekao je zvaničnik.

Foto: AP Photo/John Minchillo

Tokom 11-dnevnog rata ubijeno je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i izazvana su velika razaranja na osiromašenoj priobalnoj teritoriji.

Prema preliminarnim procenama šteta iznosi stotine miliona dolara.

Egipat je bio ključan u posredovanju oko postizanja dogovora između dve strane.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar