EBRD i EU: Još 70 miliona evra za zemlje Zapadnog Balkana

Svet 10. jul. 202019:58 > 20:22
Podeli:
Foto: PSL Images / Alamy / Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU povećaće svoju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, saopšteno je danas iz EBRD.

EBRD će obezbediti do 70 miliona evra novih kreditnih linija za partnerske finansijske institucije za kreditiranje lokalnihpreduzeća u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

Evropska unija će u isto vreme obezbediti 15 miliona evra za identifikaciju i verifikovanje najbolje raspoložive opreme i tehnologije kako bi MSP povećale svoju konkurentnost i podržale prelazak na zelenu ekonomiju.

Zemlje zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije korona virusa strogim merama zdravstvene zaštite koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj.

Zemlje su takođe pod uticajem globalne ekonomske situacije i smanjene potražnje za njihovim proizvodima.

EBRD i EU zajedničkim pristupom podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove, navodi se u saopštenju EBRD.

Ova sredstva će obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu.

„Veoma smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima“, kaže Pijer Hajlbron, potpredsednik EBRD za sektor politike i partnerstva.

„Naši dodatni fondovi će pružiti podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Ovaj angažman takođe svedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa Evropskom Unijom na zapadnom Balkanu“, dodao je Hajlborn.

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Verheji rekao je a su mala i srednja preduzeća vitalna za ekonomiju yapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom.

““Zato koristimo našu dugogodišnju saradnju sa EBRD u regionu da povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima, ne samo da bi preduzeća opstala, već i da bi ojačali njihovu otpornost i postavili osnove za održivi oporavak“, rekao je Verheji

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu.

Do danas je uložila preko 13 milijardi evra u više od 700 projekata, uzimajući u obzir i ključna ulaganja u infrastrukturu, segment malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar