Džonson: Većina britanskih trupa napustila Avganistan

Svet 09. jul. 202100:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORE

Premijer Boris Džonson potvrdio je danas da je većina britanskih vojnika napustila Avganistan, skoro 20 godina nakon što su Velika Britanija i druge zapadne zemlje poslale trupe u zemlju da se uključe u, kako su naveli, "rat protiv terorizma".

POGLEDAJTE JOŠ:

Džonson je naglasio da se značajno smanjila pretnja Al-Kaide za Veliku Britaniju, ali je izbegao odgovor na pitanja da li ishitreno povlačenje britanske vojske i njenih NATO saveznika rizikuje da poništi rezultate skoro dvodecenijskih napora i porepusti Avganistan talibanima, koji su brzo napredovali u severnim delovima zemlje.

Premijer je odbio da navede detalje o povlačenju trupa, pozivajući se na bezbednosne razloge, ali je rekao da se „svi britanski vojnici koji su bili u NATO misiji u Avganistanu sada vraćaju kući“ i dodao da je većina već otišla.

Poslednjih nedelja povukla se i većina američke i evropske vojske.

„Moramo da budemo realni u pogledu svojih mogućnosti sami da utičemo na tok događaja. Biće potrebni zajednički napori mnogih država, uključujući susede Avganistana, da pomognu narodu da izgradi svoju budućnost“, rekao je Džonson. „Ali pretnja koja nas je dovela u Avganistan u velikoj meri je umanjena hrabrošću i žrtvom oružanih snaga Britanije i mnogih drugih zemalja.“

Naglasio je da je Britanija i dalje posvećena pomoći u postizanju mirovnog rešenja u Avganistanu diplomatskim putem.

„Ne odlazimo. Ostaje naša ambasada u Kabulu i nastavićemo da radimo sa našim prijateljima i saveznicima, posebno sa vladom Pakistana, pokušavajući da postignemo dogovor“, rekao je Džonson.

Britanija će nastaviti da finansira obrazovanje, posebno školovanje devojaka, u Avganistanu, rekao je on. Takodje će podržati avganistansku vladu sa više od 100 miliona funti razvojne pomoći ove godine, kao i 58 miliona funti za avganistanske snage bezbednosti.

Ukupno je 150.000 britanskih vojnika bilo angažovano u Avganistanu tokom proteklih 20 godina, a 457 ih je poginulo – što je veća stopa smrtnosti u odnosu na britansko učešće u Iraku.

 

BONUS VIDEO Gradovi domaćini OI

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar