Džonson: Usmerite se na suštinu rasizma, a ne na simbole

Svet 15. jun. 202008:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT MANDATORY CREDI

Britanski premijer Boris Džonson objavio je da će biti formirana komisija o rasnim nejednakostima i pozvao narod da se usmeri na "suštinu" rasizma a ne njegove simbole, u osvrtu na nedavna rušenja statua u okviru antirasnih demonstracija.

„Treba da se uhvatimo u koštac sa suštinom problema, ne sa simbolima. Treba da se bavimo sadašnjošću ne da pokušavamo da redefinišemo prošlost… to znači da ne treba da dozvolimo da ulazimo u beskrajne rasprave o tome koja je poznata istorijska ličnost dovoljno čista ili politički korektna da ostane u vidokrugu javnosti“, napisao je konzervativni vođa u članku u dnevnom listu Telegraf.

U tekstu objavljenom na vebsajtu lista sinoć, Džonson je najavio da će biti uspostavljena komisija koja će biti zadužena da ispita „sve aspekte nejednakosti“ na radnom mestu, u zdravstvu ili na univerzitetskim studijama.

On se osvrnuo ponovo na statuu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, ispred parlamenta u Londonu, koja je vandalizovana za vreme antirasističkih demonstracija podstaknutih smrću Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja.

Natpis „bio je rasista“ napisan je ispod imena Čerčila koji je optužen da je imao rasističke izjave posebno protv Indijaca. Statua je u medjuvremenu zaštićena metalnom kutijom.

Desetine demonstranata podržanih ekstremnodesničarskim grupama u subotu su došli do parlamenta sa ciljem da čuvaju stražu ispred tog spomenika. Tu su izbili okršaji ekstremnodesničarskih demonstranata i policije koja je uhapsila 113 ljudi.

Džonson je ocenio „potpuno apsurdnim“ da su grupe huligana ekstremne desnice i izgrednika došle u London sa ciljem da štite Čerčilovu statuu.

Čerčil „je bio heroj“, napisao je Džonson. „Suprotstaviću se svom snagom svakom pokušaju uklanjanja te statue sa trga Parlamenta i što pre budemo mogli da uklonimo zaštitu oko statue to bolje“, napisao je on.

Umesto da se ruše spomenici, kao što je uradjeno sa statuom trgovca robovima Edvarda Kolstona u Bristolu u Engleskoj, Džonson je pozvao da se podignu druge statue i slave ljudi koji prema mišljenju sadašnje generacije zaslužuju da im se digne spomenik.

Komentari

Vaš komentar