Džonson: Škotska mora da čeka na novi referendum

Svet 03. jan. 202121:50 > 21:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novi referendum o nezavisnosti Škotske ne bi trebalo da se održi dok ne stasa sledeća generacija, izjavio je u nedelju britanski premijer Boris Džonson, komentarišući pozive škotske premijerke da se održi novi referendum posle Bregzita. Škotska premijerka Nikol Stardžon izrazila je nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti Evropskoj uniji, podsetivši da Škoti nisu želeli Bregzit protiv kog su većinom glasali na referendumu 2016.

„Prema mom direktnom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu posebno veseli događaji“, izjavio je premijer gostujući u programu škotskog novinara Endrua Mara na BBC-ju.

„Oni ne doprinose jedinstvu nacije i trebalo bi da se održavaju samo jednom u generaciji“, ocenio je Džonson.

Na pitanje zbog čega je mogao da se održi još jedan referendum o članstvu u EU ali ne i o nezavisnosti Škotske, Džonson je novinaru Maru odgovorio: „Razlika je u tome što smo referendum o EU održali 1975. a zatim ponovo 2016. To deluje kao dobra vremenska razlika.“

Liderka Škotske nacionalne partije Nikola Stardžon izrazila je nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti Evropskoj uniji, podsetivši da Škoti nisu želeli Bregzit protiv kog su većinom glasali na referendumu 2016.

Ona je svojevremeno je referendum nazvala glasanjem kakvo se održava jednom u generaciji, ali sada tvrdi da se situacija promenila zbog britanskog napuštanja Evropske unije, kome se protivi većina Škotlanđana.

Foto: EPA-EFE/FRASER BREMNER/SCOTTISH DAILY MAIL / POOL

 

Nove ankete pokazuju doslednu podršku nezavisnosti, koja je porasla i zbog neslaganja Londona i škotske vlade u pogledu načina na koji je britanska vlada vodila zemlju u vreme pandemije koronavirusa.

„Nismo želeli da vas napustimo i nadamo se da ćemo vam se uskoro pridružiti kao ravnopravni partner“, dodala je škotska premijerka u poruci Evropskoj uniji.

Džonson je isključio mogućnost novog referenduma ali će Sturdžon verovatno izvršiti snažan pritisak na premijera, ukoliko njena stranka dobro prođe na predstojećim lokalnim izborima.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar