Džonson poručio: Optimističan sam, ali čeka nas teška borba

Svet 31. dec. 202023:08 > 01. jan. 2021 11:02
Podeli:
Foto:Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Britanski premijer Boris Džonson je u današnjoj novogodišnjoj poruci rekao je da je optimističan, ali da je pred Britancima i dalje teška borba sa koronavirusom. Osvrćući se na Bregzit, rekao je da je "ovo neverovatan trenutak - imamo svoju slobodu u svojim rukama i ostaje nam da iz toga izvučemo najbolje". Posle pola veka evropskih integracija, Bregzit je postao stvarnost za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je zvanično napustilo EU 31. januara, ali je ostalo deo jedinstvenog tržišta u prelaznom periodu do 31. decembra.

Četiri nacije su još daleko od normalnosti odlaska u pabove, na koncerte, restorane ili pozorišta, ali „svetionik nade je upaljen“ zavaljujući vakcini, rekao je premijer obraćajući se Englezima, Škotima, Velšanima i stanovnicima Severne Irske.

“Znamo da imamo pred sobom tešku borbu, koja će trajati nedeljama i mesecima, zbog novog soja bolesti koji traži novi oprez,“ istakao je Džonson.

Britanski premijer je iskoristio je novogodišnju poruku da bi zahvalio ljudima na prvoj liniji u borbi protiv pandemije – zdravstvenim radnicima, lekarima, trgovcima, vozačima, prenose svetski mediji.

Foto: December 2020). EPA-EFE/ANDREW PARSONS/

 

Osvrćući se na Bregzit, rekao je da je „ovo neverovatan trenutak – imamo svoju slobodu u svojim rukama i ostaje nam da iz toga izvučemo najbolje“.

Sada smo slobodni, naglasio je britanski premijer, da sklapamo trgovinske ugovore širom sveta i slobodni da ispunimo ambiciju da budemo supersila u nauci.

Posle pola veka evropskih integracija, Bregzit je postao stvarnost za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je zvanično napustilo EU 31. januara, ali je ostalo deo jedinstvenog tržišta u prelaznom periodu do 31. decembra.

Dan pre nego što je Britanija napustila EU britanski premijer i lideri Evropske unije potpisali su u sredu sporazum o odnosima nakon Bregzita.

Dogovor od 1246 stranica, najavljen na Badnje veče, stupa na snagu u četvrtak u 23 sata po londonskom vremenu, u ponoć po srednjeevropskom vremenu, kada se završava 47-godišnje članstvo Velike Britanije u Uniji.

Tekst su u sredu popodne potpisali predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen i njen kolega iz Evropskog saveta Šarl Mišel,

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar