Džonson: Nismo blokirali izvoz nijedne vakcine protiv korone

Svet 10. mar. 202116:19
Podeli:
Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je sugestije da britanska vlada blokira izvoz vakcina protiv covida-19 ili sastojaka za njih, kako je tvrdio predsednik Evropskog veća Šarl Mišel.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prema tome želim ispraviti sugestiju predsednika Evropskog veća da Ujedinjeno Kraljevstvo blokira izvoz vakcina“, rekao je Džonson u britanskom parlamentu, prenosi Hina.

„Da budem jasan: nismo blokirali izvoz nijedne vakcine protiv Kovida-19 ni njihovih sastojaka.“

„Ova pandemija svrstala nas je sve na istu stranu u borbi za globalno zdravlje, protivimo se nacionalizmu u pogledu vakcina u svim njegovim oblicima“, naglasio je.

Britanska vlada pozvala je sa tim u vezi na razgovor ambasadora EU.

Evropski diplomatski zvaničnici bili su pozvani na razgovor sa zvaničnicima Forin Ofisa u sredu ujutro u Londonu, potvrdio je portparol Komisije Peter Stano u Briselu, ne komentarišući rezultat sastanka.

U svetlu kritika što je EU blokirala izvoz 250.000 doza vakcina Australiji prošle nedelje, predsednik Evropskog veća Šarl Mišel optužio je Britaniju i SAD za nacionalizam u pogledu vakcina.

Britanija i SAD „uveli su otvorenu zabranu izvoza vakcina ili njihovih sastojaka proizvedenih na svojim teritorijama“, optužio je u blogu, što je London odmah porekao.

Britanija je ipak ograničila izvoz više lekova koji su važni za lečenje Kovida-19. EU zadnjih nedelja naglašava da je, uprkos sistemu kontrole izvoza, veliki proizvođač i izvoznik vakcina.

„To nije slučaj sa Britanijom“, tvrdi visoki evropski zvaničnik Manfred Veber, pozivajući London da pokaže EU „podatke o izvozu vakcina u Europu i drugde“.

„Fajzer/Biontek poslao je osam miliona doza iz Evrope u Britaniju“, objavio je Veber na Tviteru u sredu.

Komisija je u sredu odbila da objavi koliko je vakcina izvezeno iz EU.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar