Džonson nakon kazne za aferu „partigejt“: Nisam znao da je to bilo nelegalno

Svet 19. apr. 202219:42
Podeli:
Foto:AP Photo/Frank Augstein

U svojoj prvoj reakciji nakon dobijanja kazne za "partigejt" aferu, britanski premijer Boris Džonson izvinio se zbog kršenja antikovid mera koje su uveli on i njegova vlada i kazao da mu nije palo na pamet da bi takvo rođendansko okupljanje moglo da bude nelegalno.

Premijer Velike Britanija Boris Džonson tvrdi da nije znao da je rođendansko okupljanje u 2020. godini, za vreme lokdauna koji je uvela njegova vlada, bilo nelegalno, kazao je on nakon što se danas izvinio za kršenje antikovid mera.

Džonson se danas „svim srcem izvinio“ britanskim članovima parlamenta ali je onda i dodao da mu nije palo na pamet, ni tada ni naknadno, da bi takvo okupljanje moglo da rezultira u kršenju pravila. To je bio njegov prvi komentar na tu temu od kada ga je britanska policija kaznila 13. aprila zbog prisustvovanja žurci u Daunin stritu u junu 2020. godine, kada su veća okupljanja u zatvorenom bila zabranjena.

"Nije mi palo na pamet ni tada, ni kasnije, da okupljanje u kabinetu neposredno pre vitalnog sastanka o strategiji borbe protiv kovida-19 može da predstavlja kršenje pravila. Ponavljam da je to bila moja greška i izvinjavam se zbog toga, bezrezervno," kazao je Džonson britanskim poslanicima.

CNN ističe da policija i dalje istražuje razna druga okupljanja "u srcu britanske vlade" za vreme kovid pandemije, kao i da je moguće da će Džonson biti dodatno kažnjen u narednih nekoliko nedelja.

Britanski poslanici glasaće u četvtrak o tome da li Džonsona treba istražiti zbog tvrdnji da je obmanuo parlament, jer je više puta ponovio da je poštovao mere.

"Koristim ovu priliku prvog slobodnog dana zasedanja da ponovim svoje iskreno izvinjenje Donjem domu. Čim sam dobio obaveštenje, priznao sam i rekao da ljudi imaju pravo da očekuju bolje od njihovog premijera", poručio je Džonson britanskim poslanicima.

***

Bonus video: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar