Džonson i EU pomerili pegovore o Bregzitu za još 72 sata

Svet 09. dec. 202023:44 > 00:08
Podeli:
Boris Džonson i Ursula von der Lejen Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Velika Britanija i EU moraju da se dogovore u roku od 72 sata ili dogovora nema, zaključak je trosatnog sastanka između Borisa Džonsona i Ursule fon der Lajen, preneo je Gardijan.

Posle večere u Briselu, koja je organizovana da se smisli put za dalje, pregovaračima je naloženo da ponovo počnu razgovore u uverenju da potencijalno može da se postigne sporazum.

Obe strane složile su se da je potrebna politička intervencija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izjavila je nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom da EK i Britanija ostaju udaljenih stavova po pitanju trgovinskog sporazuma. Kako je za Rojters naveo neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita, Džonson i Fon der Lajenova dogovorili su se da do nedelje zauzmu „čvrstu poziciju“ oko daljih pregovora o Bregzitu.

Ursula fon der Lajen je navela da su se saglasili da bi pregovarački timovi trebalo odmah ponovo da se sastave kako bi rešili suštinska pitanja.

„Odluku ćemo doneti do kraja vikenda“, izjavila je Fon der Lajenova.

Neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita izjavio je prethodno za Rojters da nakon „veoma iskrenog razgovora“ Džonson i Fon der Lajenova su se saglasili da između stavova ostaje „veliki jaz“.

„Premijer i Fon der Lajenova saglasili su se da se u narednih nekoliko dana nastave razgovori između pregovaračkih timova“, naveo je neimenovani izvor.

Dodao je da Džonson ne želi da ostavi bilo koji put do mogućeg dogovora neproverenim.

Ističe da će Boris Džonson i Ursula fon der Lajen do nedelje zauzeti čvrste pozicije u odluci o budućnosti pregovora.

Komentari

Vaš komentar