Džonson Britancima: Spremite se, neće biti dogovora sa EU

Svet 16. okt. 202014:53 > 14:59
Podeli:
Boris Johnson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Jack Hill/Pool Photo via AP

Britanski premijer Boris Džonson poručio je Britancima da se pripreme na mogućnost da London neće postići sporazum sa Evropskom unijom ukoliko Brisel suštinski ne izmeni svoj stav kada je reč o trgovini i bezbednosti.

U televizijskom obraćanju naciji, Džonson nije rekao da će napustiti pregovore iako je istekao rok koji je on postavio za postizanje dogovora oko spornih pitanja.

Umesto toga, poručio je sunarodnicima da se spreme na mogućnost da će zemlja 1. januara izaći iz EU bez dogovora.

Pročitajte još:

Britanija i EU bi naredne sedmice trebalo da nastave pregovore.

„Mnogo toga je postignuto kada je reč o pitanjima društvene bezbednosti, avijacije, nuklearne saradnje i tako dalje. Ali, iz nekog razloga očigledno je da posle 45 godina članstva u EU oni nisu spremni, osim ako ne dođe do neke suštinske promene u pristupu, da ponude ovoj zemlji iste uslove kao Kanadi“, rekao je Džonson.

S obzirom da imamo još 10 nedelja do kraja tranzicionog perioda, moramo da se pripremimo za 1. januar sa aranžmanom koji je sličniji australijskom – zasnovan na jednostavnim principima globalne slobodne trgovine, rekao je on.

„Stoga, ne klonite duhom i budite sigurni da ćemo biti spremni za ovu alternativu i da ćemo prosperirati kao nezavisna trgovinska nacija koja kontroliše svoje granice, vode i koja donosi sopstvene zakone“, poručio je Džonson.

Evropska komesarka Ursula fon der Lajen je reagovala na Džonsonovo obraćanje rekavši da EU nastavlja da radi na dogovoru ali ne po svaku cenu.
„Kao što je planirano, naš pregovarački tim će otići u London sledeće nedelje kako bi intenzivirali pregovore“, tvitovala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar