Džon Keri – Bajdenov spoljnopolitički igrač, poznat Srbiji

Svet 10. dec. 202001:08 > 01:10
Podeli:
Džon Keri Foto: EPA-EFE/ZACH GIBSON

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u spoljnopolitičkom timu novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena.

To je nova pozicija u administraciji novoizabranog američkog predsednika. Zanimljivo je da je ta funkcija stavljena „pod kapu“ Stejt Departmenta gde će Keri imati svoju kancelariju, ali će takođe biti i član Saveta za nacionalnu bezbednost i imati kancelariju u Beloj kući.

Nekoliko američkih časopisa, uključujući i Politico pisali su da će Keri, koji je poznat kao ambiciozan, verovatno i voditi američku spoljnu politiku iz senke.

Kandidat za funkciju državnog sekretara je Entoni Blinken, bivši Kerijev zamenik, ali njega čeka dosta neizvesno glasanje u Senatu da bi dobio tu funkciju (zbog njegovog navodnog lobiranja u privatnom sektoru).

Ukoliko Blinken ne bude izglasan u Senatu postoje indicije da bi Keri mogao da dobije svoj stari posao.

Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusec, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Zanimljivo je da je Keri dva puta bio u Srbiji dok je bio na funkciji državnog sekretara. Jednom na ministarskom sastanku OEBS-a kada je Srbija predsedavala i drugi put, privatno, u maju 2018, kada se razgovaralo o privatizaciji Telekom Srbije i Komercijalne Banke.

Foto:Screenshot/RTS

Keri se oba puta sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ukoliko Keri bude ostao član Saveta za nacionalnu bezbednost ili u slučaju da Senat ne prihvati Blinkenovu kandidaturu za državnog sekretara, činjenica je da će Džon Keri ( bivši predsednički kandidat 2004., dugogodišnji senator i jedan od najbližih prijatelja predsednika Bajdena) ostati veliki faktor  u spoljnoj politici SAD.

To što se nekoliko puta susretao sa predsednikom Vučićem govori o njegovom poznavanju Srbije i regiona, kao i samog srpskog predsednika.

Komentari

Vaš komentar