Bajden najavio kraj američke vojne misije u Iraku

Svet 27. jul. 202107:41
Podeli:
Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:REUTERS/Kevin Lamarque

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da će američka borbena misija u Iraku biti završena do kraja ove godine, što se više tumači kao odraz stanja na terenu nego kao posledica promene američke politike.

Čak i pre no što je Bajden stupio na dužnost, glavni fokus SAD-a bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime. Bajden nije rekao da li planira da u međuvremenu smanji broj vojnika u Iraku gde ih je sada oko 2.500.

Bajden je ranije odlučio da se SAD u potpunosti povuku iz Avganistana posle skoro 20 godina od kada su SAD pokrenule rat kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD. Ratovi u Avganistanu i Iraku uveliko su opteretili američku vojsku i sprečili je da posveti više pažnje jačanju Kine koju administracija Bajdena naziva „najvećim dugoročnim bezbednosnim izazovom“.

Godinama su američke trupe imale pomoćne uloge u Iraku i susednoj Siriji, odakle je potekla grupa Islamska država koja je prešla granicu 2014. godine i zauzela velike delove iračke teritorije, što je navelo SAD da tada vrate snage u Irak.

Govoreći novinarima tokom saastanka sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem, Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom što je sve složenije jer u toj zemlji deluju i iračke milicije koje podržava Iran. Te milicije žele da svi američki vojnici odmah odu iz Iraka i povremeno napadaju njihove baze.

Den Koldvel, viši savetnik organizacije veterana, rekao je da „američko vojno prisustvo u Iraku nije neophodno za bezbednost SAD i samo donosi rizik od gubitka života“.

Bajden je rekao da će američka vojska nastaviti da pomaže Iraku u borbi protiv grupe Islamska država (ISIS). U zajedničkoj američko-iračkoj izjavi kaže se da će bezbednosni odnosi biti usredsređeni na obuku, savetovanje i razmenu obaveštajnih podataka Al-Kadimi je zahvalio Sjedinjenim Državama zbog podrške, a za AP je prošlog vikenda rekao da „nema potrebe za bilo kakvim stranim borbenim snagama na iračkom tlu“.

Bonus video – Jelouston u SAD-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar