Podeli
Foto:REUTERS/Brandon Bell

Pročitajte još:

Donald Tramp će biti prvi odlazeći predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika u modernoj američkoj istoriji. Za sve vreme postojanja SAD, samo je šačica predsednika propustila ovaj simbol mirne predaje vlasti.

Među predsednicima koji nisu prisustvovali inauguraciji našla su se, logično, četiri koja su ubijena dok su bili na vlasti: Abraham Linkoln (1865=, Džejms Garfild (1881), Vilijam Mekinli (1901) i Džon F. Kenedi (1963).

Predsednik Ričard Nikson je 1974. podneo ostavku osramoćen i nije prisustvova polaganju zakletve Džeralda Forda u Beloj kuči. Vudro Vilson je 1921. nameravao da prisustvuje inauguraciji Vorena Hardinga i otputovao je sa njim do Kapitola ali se pre ceremonije razboleo.

U 19. veku, tri predsednika su iskoristila inauguraciju da pokažu svoje neslaganje sa novim predsednikom – Džon Adams, njegov sin Džon Kvinsi Adams i Endru Džonson.

Kada je mandat Džona Adamsa završen 1801. godine, SAD su tek bile u povoju i do tada nije postojala tradicija predaje vlasti političkom protivniku – u ovom slučaju Tomasu Džefersonu. Na dan inauguracije, Adams je otišao iz Vašingtona pre zore.

Šesti američki predsednik Džon Kvinsi Adams ugledao se na oca i nije prisustvovao inauguradiji populiste Endrua Džeksona sa kojim se nikako nije slagao.

Neprijateljstvo južnjaka Endrua Džonsona i Julisisa Granta koji je izvojevao pobedu za Sever u američkom grđanskom ratu bilo je više nego očigledno i kulminiralo je odbijanjem Džonsona da prisustvuje Grantovoj inauguraciji 1869. Ta odluka je bila toliko iznenadna da je po Džonsona poslata kočija da ga doveze na ceremoniju i koja je onda morala da se okrene i vrati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar