Džefri Donaldson lider najveće partije u Severnoj Irskoj

Svet 27. jun. 202100:17
Podeli:
Dzefri Donaldson
Džefri Donaldson Foto:Tanjug/Peter Morrison/PA via AP

Demokratska unionistička partija (DUP) Severne Irske izabrala je danas Džefrija Donaldsona za novog lidera, zahvaljujući čemu će verovatno postati premijer tog entiteta Ujedinjenog Kraljevstva.

Za Donaldsona su glasala 32 od 36 članova izbornog kolegijuma, koji čini 28 poslanika DUP u parlamentu Severne Irske i osam njenih predstavnika u britanskom zakonodavnom telu.

Donaldson (58), koji predvodi poslaničku grupu DUP u parlamentu u Londonu, bio je jedini kandidat za šefa stranke, posle dva meseca previranja u toj najvećoj severnoirskoj partiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na prethodnim izborima za lidera DUP, održanim prošlog meseca, Donaldson je tesno izgubio od Edvina Putsa. Puts je podneo ostavku prošle nedelje, suočen sa revoltom stranačkih kolega zbog sporazuma o imenovanju novih članova protestantsko-katoličke vlade koja upravlja zemljom na osnovu dogovora o podeli vlasti.

Donaldson je rekao da veruje da je njegov izbor „važan prvi korak“ u izgradnji jedinstva i snage DUP koji će obezbediti vođstvo potrebno Severnoj Irskoj u ovom trenutku.

On je rekao da će se vratiti iz Londona u Belfast kako bi preuzeo mesto premijera, ali još nije poznato kada će se to desiti. Na čelu vlade Severne Irske sada je Pol Givan, koga je imenovao dosadašnji lider DUP Edvin Puts.

Donaldson je rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti „da ispravi pogrešno“ u Protokolu o Severnoj Irskoj, trgovinskom sporazumu britanske vlade i EU za period posle Bregzita, koji predviđa carinske i granične kontrole neke robe na prelazu iz Severne Irske u Veliku Britaniju. Zbog takvog rešenja Protokol je izazvao gnev unionističke zajednice koja se protivi slabljenju veza sa Velikom Britanijom.

DUP se prvobitno protivila mirovnom Sporazumu na Veliki petak iz 1998. godine, ali ga je kasnije prihvatila i pristala na podelu vlasti sa partijom Šin fejn, povezanom sa nekadašnjom Irskom republikanskom armijom (IRA), koja zagovara ujedinjenje dve Irske.

Zajednička vlada protestantskih unionista, pristalica zajedničke države sa Velikom Britanijom, i proirskih katoličkih republikanaca, često se suočava sa blokadom odlučivanja. Prošlogodišnji britanski izlazak iz EU (Bregzit) narušio je politički balans u Severnoj Irskoj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar