Džef Bezos, milijarder iz garaže na putu za svemir

Svet 06. jul. 202111:02 > 11:50
Podeli:
Džef Bezos
Džef Bezos Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Za tačno dve nedelje Džef Bezos kreće u svemir letelicom svoje svemirske kompanije Blu Oridžin. Pre 27 godina malo ko je mogao da zamisli ovakav scenario. Tada je Bezos bio preduzetnik početnik koji je prve korake ka prvom mestu Forbsove liste najbogatijih počeo iz sopstvene garaže.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompaniju Amazon Bezos je osnovao u garaži svoje kuće u Sijetlu 1994. godine. Njegova sada već bivša supruga Mekenzi Skot pomgla mu je da napravi prve korake u svetu biznisa. Kompanija je rasla skoro pa neverovatnom brzinom, pa je Bezos pet godina kasnije, sa nepunih 35 godina života, postao milijarder.

Uspon Amazona pratile su brojne priče, kontroverze i optužbe zbog kojih je, uprkos uspehu, u jednom delu javnosti postao omražen.

Povremeno se u javnosti pojavljuju navodi bivših zaposlenih u Amazonu koji tvrde da su uslovi rada u toj kompaniji nepodnošljivi, a zarade minimalne – tek 15 dolara po satu. Bezos je na glasu kao zahtevan šef koji svoje radnike „tretira kao mašine i robote“ i izričito brani osnivanje sindikata u svojoj kompaniji. Od strane Međunarodne konfederacije sindikata Bezos je 2014. godine proglašen za najgoreg šefa na svetu.

Takođe, njegov Amazon je bio na udaru kritika širom sveta zbog propusta u zaštiti radnika tokom pandemije koronavirusa. Britanski „Gardijan“ pisao je o „desetinama Amazonovih skladišta koji su postali klasteri infekcija“.

Najskuplji razvod ikada

Uprkos svi skandalima, tržišna vrednost Amazona danas je veća od 1,7 milijardi dolara, a lično bogatstvo Džefa Bezosa 201 milijarda dolara, čak i nakon skandaloznog razvoda od Mekenzi Skot koja je dobila 25 odsto deonica firme tada vrednih 38 milijardi dolara.

Bezosov razvod je bio poslastica za tabloide širom sveta. Par je u januaru 2019. godine na Tviteru objavio da se razvodi, a ubrzo su počele da kruže priče da je za sve „kriva“ treća osoba. Nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada je otkriveno o kome se radi. Bezos se tajno viđao sa Loren Sančez, nekadašnjom voditeljkom vremenske prognoze na Fox televiziji. Čak su i njihove intimne poruke dospele u medije.

Bezos pre Amazona

Bezos je rođen u Novom Meksiku 1964. godine. Roditelji su mu se razveli, a majka mu se preudala za kubanskog migranta Migela Majka Bezosa, koji je usvojio Džefa, pa zato danas nosi njegovo prezime.

Bio je odličan đak. Završio je studije elektrotehnike i kompjuterskih nauka na Prinstonu. Rado je za kompanije na Volstritu, brinući o računarskim sistemima firmi i banaka. Na njegovo odrastanje uticao je i deda sa majčine strane raketni inženjer i jedan od učesnika prvog lansiranja veštačkog satelita 1957. godine.

Ne plaća porez

Još jedan skandal čiji je akter Bezos odjeknuo je nedavno u javnosti.

Naime, nezavisna organizacija za istraživačko novinarstvo „ProPublica“ objavila je svoja saznanja da je nekoliko američkih milijardera uspelo da u potpunosti utaji porez i to nekoliko godina unazad. Među njima je i Džef Bezos.

Prema analizi te organizacije sa sedištem u Njujorku Bezos nije platio savezne poreze tokom 2007. i 2011. godine. Grupa milionera protestovala je sredinom maja ovim povodom. Oni su demonstrirali ispred Bezosovih kuća, noseći bilborde na kojima je pisalo: „Prestanite! Oporezujte i najbogatije!“

Priprema za odlazak u svemir

Bezos je pre nekoliko dana napustio Amazon, tačnije mesto generalnog direktora. Taj potez najavio je još u februaru, a kako je tada rekao cilj mu je da se posveti svojoj drugoj firmi Blu Oridžin.

U junu je objavljeno da će Bezos 20. jula krenuti put svemira raketom i kapsulom „Nju Šepard“ kompanije Blu Oridžin. Reč je o kapsuli dizajniranoj za šest putnika koja bi trebalo da poleti na visinu od više od 100 kilometara iznad Zemljine površine. Datum nije slučajno izabran – 20. jula je godišnjica sletanja Apola 11 na Mesec.

Ipak, kako stvari sada stoje, Bezosa će ga u svemirskoj trci milijardera nadmašiti Ričard Brenson koji je najavio da će se 11. jula uputiti u svemir u letelici svoje kompanije Virdžin galaktik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar