Većina džamija i svetilišta u Iranu ostaju zatvoreni

Svet 10. maj. 202018:34 > 18:37
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Veće džamije i svetilišta u Iranu biće i dalje zatvoreni zbog pandemije virusa korona, ali će vernici moći da posete dvorišta mauzoleja nakon meseca ramazana, rekao je danas ministar zdravlja Irana Said Namaki.

„Razmatramo otvaranje dvorišta mauzoleja nakon ramazana pod uslovom da se poštuju pravila higijene“, rekao je Namaki. On je dodao da će svetilišta ostati zatvorena zbog većeg rizika od infekcije.

Ove godine mesec ramazan završava 23. maja, navodi DPA.

Četiri najvažnija svetilišta Irana i veće džamije imaju dvorišta u koja mogu da uđu vernici pre ili nakon posete bogomolji.

Žestoka debata izbila je između sveštenika i zvaničnika Ministarstva zdravlja zbog zatvaranja mauzoleja i džamija. Dok Iran razmatra ukidanje restrikcija koje su uvedene da se spreči širenje virusa korona, verske vođe i teolozi smatraju da je važnije da se otvore sveta mjesta umjesto tržnih centara i kozmetičkih salona.

Namaki i njegov tim smatraju da u svetilištima ne postoji fizička mogućnost koja bi dozvolila distanciranje. Vast je dozvolila otvaranje samo malih džamija u malih mestima u kojima nije registrovan virus.

Ministar je rekao da je Iran bio delomično uspešan u borbi protiv virusa i da bi ublažavanje restrikcija na svetim mestima moglo da vodi novom talasu infekcije.

Više od 6.500 ljudi umrlo je u Iranu od posledica infekcije virusom korona, dok je zaraženo više od 105.000 ljudi, podseća DPA.

Komentari

Vaš komentar