Džaferović: Nema odluke o Kosovu dok ne postignemo konsenzus

Svet 15. okt. 202017:47 > 19:52
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sednici vodili su burnu raspravu o priznanju Kosova, a predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović istakao je da nema odluke o Kosovu dok se o tome ne postigne konsenzus, prenosi Klix.

Džaferović je istakao da u današnjem pozivu za sednicu nije stavio tačku dnevnog reda koja se odnosi na priznanje Kosova, ali je Milorad Dodik insistirao da se i to nađe na dnevnom redu. Željko Komšić je tražio da se povuče, ali Dodik je ponovo tražio glasanje.

Pročitajte još:

Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i Džaferović nisu glasali jer, kako kažu, nemaju o čemu da glasaju.

„Priznanja Kosova nema dok se o tome ne postigne konsenzus, a konsenzusa nema. Potpuno je izvesno da BiH na kraju neće doneti takvu odluku“, rekao je Džaferović.

Predsedništvo je danas usvojilo izjavu vezanu za mogućnost da BiH dobije kandidatski status u Evropskoj uniji, a s tim u vezi Džaferović je istakao da očekuje da BiH ispunjava svoje obaveze u saradnji sa institucijama Evropske komisije.

„Pozdravili smo sve dokumente koje je donela Evropska unija, kako izveštaj Evropske komisije, tako i ekonomsko socijalni plan za Zapadni Balkan. Svi treba da se potrudimo da do polovine naredne godine ispunimo što veći broj obaveza iz mišljenja Evropske komisije“, kazao je Džaferović.

On je istakao da su otvorili konstruktivni dijalog sa Ministarstvom spoljnih poslova i da je cilj da nema nikakvih šumova u komunikaciji s tom institucijom.

Dodik je, s druge strane, kritikovao rad tog ministarstva rekavši da ne vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih, prenosi Klix.ba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar