Džaferović: Krajnje je vreme da se Dodik zaustavi u rušenju BiH

Svet 25. sep. 202120:31
Podeli:
Šefik Džaferović Bled
Šefik Džaferović Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je krajnje vreme da se srpski član Predsedništva BiH zaustavi u rušenju Bosne i Hercegovine.

„Umesto da prekine antidejtonsku blokadu rada državnih institucija i vrati se konstruktivnom radu u interesu svih gradjana, Milorad Dodik nastavlja dalje da se kreće u vrlo opasnom smeru. Krajnje je vreme da se zaustavi“, rekao je Džaferović za novinsku agenciju Fena.

Prema njegovim rečima, Dodikova najava da će za šest meseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske „ukazuje na put koji može samo srušiti Dejtonski mirovni sporazum i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini“.

Džaferović je istakao da nikada neće biti prihvaćen Dodikov zahtev da se ukinu Oružane snage BiH, pravosudje i druge državne institucije.

„Ni sada, ni za šest meseci, niti bilo kada. On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Dejtonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Medjunarodno pravo, bh. patriote i evroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spreče“, istakao je bošnjački član Predsedništva.

Navodeći da je RS samo entitet koji postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma, Džaferović je ocenio da taj entitet „može nestati, ako Dodik pokuša izaći iz tog okvira“.

„Država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i pre Dejtona i po medjunarodnom pravu može postojati i bez Dejtona, a RS van Dejtona – ne postoji“, istakao je on.

„Zato je moj savet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada“, naveo je Džaferović.

Bonus video: Ko je Draško Stanivuković

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar