DW: Štajnmajer pozvao na borbu protiv islamističkog nasilja

Svet 30. okt. 202023:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu za Dojče vele poziva na odlučnu borbu protiv brutalnog islamističkog nasilja, ali i očuvanje otvorenosti evropskih demokratskih društava.

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao za Dojče vele, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je pre svega saučešće porodicama žrtava ubijenih u terorističkom napadu u katedrali u francuskoj Nici.

Pročitajte još:

„Naravno, naše su misli pre svega sa porodicama i rodbinom. Njima izražavamo saučešće. Ali, mislim da je sada važno da se u čitavoj Evropi, ne samo u Francuskoj, suprotstavimo tom činu brutalnog nasilja, kao i islamističkim motivima koji stoje iza njega. Ipak, mi u našim društvima, u našim demokratskim društvima, ne smemo da se pre svega okrećemo kursu koji mržnju i izolaciju čini merilom delovanja države. Prihvatanje, poštovanje jednih prema drugima, pripada našim društvima. Zato, suprotstavljanje takvom brutalnom nasilju, islamističkim motivima, jedan je izazov. Ali drugi izazov je nastojati da se održi otvorenost našeg društva“, izjavio je Štajnmajer.

Predsednik Nemačke je istovremeno kritikovao izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koje mogu da ohrabre nasilnike. „Nadam se da ta eskalacija koju smo videli, sa osetno eskalativnom retorikom, neće ohrabriti neke moguće nasilnike. Zato još jednom kažem: dobro je što su se u takvoj situaciji, kao nakon ubistava u Francuskoj, u osudi nasilja pridružili i neki predstavnici islamskih država. To je važno i to je signal koji će biti shvaćen i u muslimanskim zajednicama u Francuskoj“, rekao je nemački predsednik za Dojče vele.

Frank-Valter Štajnmajer založio se za dalje napore u integraciji doseljenika, napominjući da nisu sve evropske države jednako pogođene migracijom, i da ni u Nemačkoj neke stvari kod integracije nisu uspele, uprkos naporima „generacija vlada“. Integracija „ostaje zadatak za budućnost“, kaže predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar