Dve Trampove odluke koje će Bajden da poništi kao predsednik

Svet 09. nov. 202012:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Pobednik američkih predsedničkih izbora Džo Bajden želi brzo da poništi nekoliko ključnih odluka Donalda Trampa.

Pročitajte još:

Izabrani američki predsednik Bajden neće službeno postati predsednik sve do inauguracije, koja bi trebalo da bude održana 20. januara sledeće godine, ali već su poznati njegovi prvi potezi.

U svom pobedničkom govoru Bajden je najavio da će imenovati kriznu radnu grupu za borbu protiv epidemije koronavirusa, koja će se sastojati od 12 naučnika. Upravo je epidemiju Bajden u svom pobedničkom govoru označio kao ključan problem kojim će se pozabaviti njegova administracija.

Za razliku od Trampa, Bajden ne umanjuje važnost pandemije

Ta grupa stručnjaka i naučnika već počinje da priprema plan koji će stupiti na snagu na dan Bajdenove inauguracije, prenosi Index.

Foto: EPA-EFE/CARLOS VILAS

Bajden zauzima posve suprotan stav od svog rivala Donalda Trampa koji je umanjivao važnost pandemije te je i sam naočigled svih kršio propisane higijensko-zaštitne mere koje su na snazi svuda u svetu kao što je nošenje maske i održavanje fizičke distance.

Povratak Amerike u SZO i Pariski sporazum

Zanimljivo je da će Bajden, čim preuzme Belu kuću, izdati više izvršnih uredbi kojima planira brzo da poništi neke od najkontroverznijih odluka Donalda Trampa.

Svet su posebno šokirale dve odluke Donalda Trampa u protekle četiri godine – ona o povlačenju SAD-a iz Pariskog sporazuma, kojem je cilj smanjenje štetne emisije kako bi se klimatske promene stavile pod kakvu-takvu kontrolu, kao i odluka o povlačenju SAD-a iz Svetske zdravstvene organizacije, koju je doneo usred pandemije koronavirusa.

BBC piše da će Bajden, čim preuzme vlast, izvršnim uredbama poništiti obe te odluke.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram