Dve Koreje obnovile „crvenu“ telefonsku liniju: Komunikacija 2 puta dnevno

Svet 04. okt. 202110:25
Podeli:
Kim Jong un i Moon Jae in
Foto: EPA-EFE/KCNA, EPA-EFE/YONHAP

Severna i Južna Koreja obnovile su danas svoju “crvenu” telefonsku liniju koju je zvanični Pjongjang prekinuo pre nekoliko meseci.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA je saopštila da će telefonske veze ponovo biti uspostavljene u ponedeljak u 9:00 časova po lokalnom vremenu, prenosi agencija AP.

Seul je potvrdio da je redovna komunikacija, dva puta dnevno, obnovljena putem vojnih telefonskih linija i drugih kojima rukvodi Ministarstvo za ujedinjenje, osim mornaričkog kanala koji je deo jedne međunarodne mreže za trgovačke brodove.

Agencija KCNA je pozvala Seul da ispuni svoje „zadatke“ radi popravljanja zategnutih prekograničnih veza, ponavljajući prošlonedeljni govor severnokorejskog lidera Kim Džong Una koji je odlučio da obnovi linije da bi, kako je rekao, pomogao ljudima da se ostvare njihove nade vezano za otopljavanje odnosa i postizanje mira.

U tom govoru, Kim je pozvao Južnu Koreju da napusti svoje “dvostruke standarde” i “zablude” vezano za samoodbrambene vojne aktivnosti Severa dok istovremeno razvija sopstveno naoruzanje.

Kim DŽon Un je izrazio spremnost prošle nedelje da ponovo aktivira komunikacijske linije, koje je Severna Koreja prekinula početkom avgusta u znak protesta protiv zajedničkih južnokorejskih i američkih vojnih vežbi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar