Dve Kolumbove statue uklonjene iz parkova u Čikagu

Svet 24. jul. 202018:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Rano jutros u Čikagu po naređenju gradonačelnika Lorija Lajtforta uklonjene su dve statue Kristofera Kolumba koje su stajale u parkovima, nedelju dana nakon što su se demonstranti sikobili s policijom pokušavajući da sruše jedan od spomenika italijanskom istraživaču.

Veliki kran iskorišećen je kako bi se sa pijedestala uklonila statua u čikaškom parku Grant. Manja grupa okupljenih klicala je dok se statua rušila oko 15:00 časova, prenosi AP.

Druga statua je uklonjena oko 5:30 ujutro iz parka Arigo u čikaškom naselju Mala Italija. U saopštenju objavljenom nakon što su statue srušene, kancelarija demokratskog gradonačelnika navela je da su one „privremeno uklonjene … do daljnjeg“.

Statue su uklonjene kao odgovor na demonstracije koje su postale opasne i za demonstrante i za policiju, ali i da se predupredile namere pojedinaca koji su hteli da samostalno sruše statuu Grant Parka na krajnje opasan način.

Obe statue vandalizovane su prošlog meseca. Statue Kolumba srušene su ili uništene i u drugim američkim gradovima, pošto su demonstranti pozvali na uklanjanje kipova Kolumba, tvrdeći da je on odgovoran za genocid i eksploataciju starosedelaca u Americi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar