Dva Sergeja, jedan Dmitrij: Ko su mogući Putinovi naslednici FOTO

Svet 25. maj. 202216:48
Podeli:
Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia; governors.ru / WillWest News / Profimedia; Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia

Usled sve većih glasina o nepuspehu ruske vojske u Ukrajini, nezavisna ruska istraživačka stanica Meduza objavila je izveštaj o navodnom razočarenju elite u liderstvo Vladimira Putina, zbog čega se razmatraju njegovi potencijalni zamenici.

Meduza citira izvore za koje kaže da su bliski Kremlju i koji tvrde da je „među onima za i protiv rata sve veće nezadovoljstvo predsednikom Putinom“. Oni koji su dosad podržavali invaziju navodno su nezadovoljni nedostatkom napretka i traže „stroži“ pristup.

Meduza navodi kako su mnogi visoki poslovni ljudi i članovi vlade nezadovoljni što je Putin pokrenuo rat ne razmišljajući o posledicama koje će sankcije Zapada imati na zemlju.

foto: Profimedia

Izvori bliski Putinovoj administraciji kažu da se "sve više raspravlja o budućnosti zemlje bez Putina", te da se iza kulisa u Kremlju vode i razgovori o potencijalnim naslednicima.

Mogući naslednici

Sugeriše se da se kao potencijalni naslednici spominju gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, istaknuti Putinov saveznik i bivši predsednik Dmitrij Medvedev i prvi zamenik šefa predsedničke administracije Sergej Kirijenko.

U izveštaju se tvrdi da zasad ne postoje planovi da se svrgne predsednik ili da se sprema zavera, ali "postoji želja da u prilično doglednoj budućnosti Putin više ne bude na čelu države".

POGLEDAJTE JOŠ:

"Predsednik je zabrljao, ali se sve može popraviti - nekako se dogovoriti sa Zapadom i Ukrajinom", rekao je jedan sagovornik za Meduzu.

Ipak, Meduza dodaje kako njeni izvori naglašavaju da "svi na vlasti rezumeju da Putin može da ode samo ako mu se zdravlje ozbiljno pogorša", što znači da se trenutno "nezadovoljstvo visokih zvaničnika ne ogleda ni u čemu - osim u međusobnim razgovorima".

BONUS VIDEO Rusi upali u prostorije bataljona Azov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram