Dva meseca od pada Kabula: Obećanja talibana mrtvo slovo na papiru

Svet 14. okt. 202118:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kada su pre dva meseca, talibani zaposeli Kabul, glavni grad Avganistana, mnogi stanovnici ove države pohrlili su na aerodrom kako bi brže bolje napustili zemlju i spasili živu glavu. Talibani su tada pokušali umirujućom retorikom da ih zadrže u domovini. Govorili su da ova vladavina neće ličiti na onu iz perioda od 1996. do 2001. godine, te da će stanovništvo nastaviti da živi kao što je živelo do tada. Međutim, ubzo je postalo jasno da su reči bile ništa drugo do obmana, jer se od tada pa do danas nijedno od obećanja nije sprovelo u delo.

Pročitajte još:

U dvadeset godina slobode, Avganistanci su snažno iskoračili ka modernom svetu. Sav trud ispostaviće se, bio je uzaludan, jer su ih talibani “jednim udarcem” vratili dve decenije unazad.

Oni su obećavali na početku da to neće biti tako. Tako je i izgledalo. Protivničke vojnike nisu ubijali, obećali su amnestiju za sve. Uveravali su sve da će sve devojčice nastaviti sa školovanjem. Realnost je izgledala sasvim drugačije.

Kako je njihova vojna pobeda bila uverljiva, nije bilo potreba za kompromisima ili pregovorima. Počeli su borbu protiv svih neistomišljenika, od društvenih aktivista, pobunjenika u dolini Pandžšir ili salafista koji islam praktikuju drugačije od talibana, piše CNN.

Žene u lošem položaju

Iako ponovo smeju da odlaze u školu i na posao, položaj žena u Avganistanu se nije znatno poboljšao.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/OLIVIER MATTHYS

Privremenu talibansku vladu činili su ljudi bliski terorizmu. Zatim, u vladi koja forimarana 7. septembra je nije bilo mesta za žene, a uklonjene su i sa svih javnih funkcija. Ministarstvo za prava žene preinačeno je u Ministarstvo za zaštitu vrlina.

Žene na to nisu želele da pristanu, izašle su na ulice i digle glas. Vrlo brzo su protesti ugušeni i zabranjeni. Ženama je nakon protesta zabranjeno i bavljenje sportom.

Od njihovih nada da će moći da nastave normalan život, nije ostalo ništa sem povremenih “ohrabrujućih” izjava, poput one koju je dao portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

„Još nismo odlučili o ženskim poslovima ili pravima, ali o tome razgovaramo”, rekao je on.

Talibani su umesto obećane sigurnosti za sve doneli strah i nesigurnost. Jer, talibani ne prezaju ni od smrtne presude. Bivšu policajku Banu Negar tukli su do smrti pred njenom decom. Ona je u tom trenutku bila trudna. Iako talibani negiraju da se to dogodilo, tri anonimna svedoka, potvrdila su navedenu informaciju BBC-u.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Ubistva

Baš kao i za vreme prve vladavine, počela su javna vešanja. Nakon što su četiri otmičara ubijena u Heratu, njihova tela su obešena o dizalice kao primer drugima. Tela drugih otmičara bačena su na trg u Mazar i Šarifu. Talibani su rekli kako su ubijeni bili lopovi, te da su ove “kazne” opravdane, jer su sprovođene u cilju očuvanja društvenog mira.

Ali, ono što situaciju u Avganistanu čini dodatno uznemirujućum jeste to što ne ubijaju samo talibani, već i njihovi protivnici.

Teroristička organizacija ISIS-K, izvela je bombaške napade na aerodromu u Kabulu. Njihov cilj bio je da pokažu kako talibani ne mogu da obezbede sigurnost i da su „blagi“ prema manjinama, misleći na šiite. Kako bi ispravili tu “nepravdu” izveli su još jedan napad u šitskoj džamiji u Kundužu.

Otmice i maltretiranje novinara

Što se fizičkog ograničenja slobode tiče najugroženiji su novinari, zatim oni koji su sarađivali sa prošlom vladom ili međunarodnim organizacijama. Te smo tako nekoliko puta imali prilku da gledamo kako talibani upadaju u TV emisije koje se emituju uživo i tako praktično preotimaju program, u kome zatim pričaju bajke, verovatno namenjene međunarodnoj zajednici. Medije su ovoga puta odlučili da iskoriste i u svrhu demonstracije nadmoći, te se rado fotografišu kako se baškare u vilama iz kojih su bivši avganistanski vojni zavničnici pobegli glavom bez obzira.

Foto: Kabul TV

Takođe, na drušvenim mrežama, pojavili su se snimci na kojima se vidi kako Talibani gepekuju ljude na sred ulice.

BONUS VIDEO: Talibani ruše tvrđavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar