Dva incidenta za 2 meseca sa brodovima napravljenim u Puli

Svet 07. apr. 202109:59 > 10:00
Podeli:
Brod oluja Eemslift Hendrika
Brod u olujnom nevremenu Foto:JRCC SOUTH-NORWAY via REUTERS

Svet je obišla vest da je posada holandskog teretnog broda evakuisana po olujnom vremenu kod norveške obale u ponedeljak. Brod je ostao da plovi i preti mu potonuće. Sa ovog broda je navodno u more palo plovilo vredno 5 miliona evra koje je proizvedeno u pulskom brodogradilištu "Tehnomont". Početkom februara dogodio se još jedan incidnet sa brodom koji je proizveden upravo u Tehnomontu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nesreća sa holandskim brodom

Članovi posade na brodu Eemslift Hendrika podigli su u ponedeljak uzbunu u Severnom moru, zbog čega je Norveška obalna straža pokrenula operaciju evakuisanja. Neki od 12 članova posade su skočili u okean pre nego što ih je spasio helikopter, a drugi su spaseni direktno s palube, vidi se na videu koju je objavio Norveški centar za koordinaciju spasavanja.

Regonalni mediji su pisali da je sa holandskog broda Eemslift Hendrika kojeg je zahvatilo nevreme na Severnom moru ispao jedan od brodova koje je ovaj teretnjak prevozio iz luke Roterdam za Norvešku. Kako se saznaje, radi se o plovilu vrednom oko 5 miliona evra kojeg je isporučilo pulsko brodogradilište Tehnomont 10. marta, prenosi Tportal.hr.

Ovo nije prvi incident koji se u poslednja dva meseca dogodio sa brodovima koji su napravljeni u pulskom brodogradilištu „Tehnomont“.

Prvi incident još u februaru

Novoizgrađeni brod potpuno je potonuo u more u Puli početkom februara nakon što je pao sa dizalice, a o načinu kako će biti izvučen odlučuje Ministarstvo mora. Novi brod je pao sa dizalice u luci u Puli. Reč je o brodu koji je pulski „Tehnomont“ gradio za vlasnika iz Irske, kojem je trebalo da bude isporučen.

Reč je o ribarskom brodu, dužine 26 metara i širine 7,6 metara, čija je gradnja dogovorena pre nešto više od dve godine.

Brod je pao tako što je pukla jedna sajla dok su ga dizali, a nije mogao odmah da bude izvučen s obzirom na to da u blizini nema ispravne dizalice, piše „Glas Istre“.

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da nije bilo stradalih niti povređeni, i da su u toku pripreme za vađenje novog ribarskog broda iz mora.

U rezervoaru se u trenutku nesreće nalazilo oko dve tone pogonskoga dizel goriva i oko dve tone hidrauličnog ulja, ali nije došlo do zagađenja mora. Na mesto nezgode odmah je stigao i vlasnik broda.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar