Dva dana do lokdauna u Beču, ljudi panično prave zalihe

Svet 20. nov. 202115:03
Podeli:

Dva dana pred potpuni lokdaun u Austriji, ulice i prodavnice u Beču pune su građana koji koriste poslednji trenutak za nabavku stvari koje neće moći da kupe u narednih 20 dana.

Pročitajte još:

Od ponedeljka 22. novembra do 13. decembra, u Austriji će sve radenje, osim supermarketa, prehrambenih prodavnica, apoteka, benzinskih pumpi i drogerija, morati da zatvore svoja vrata, dok će od 1. februara naredne godine vakcinacija biti obavezna.

Kao i pred prethodna tri lokdauna, i ovaj put Bečlije pune korpe i u prodavnicima, iz straha da bi moglo doći do nestašica nekih proizvoda, zbog čega su u glavnom gradu Austrije gužve u gotovo svim prodavnicama.

I centar Beča, usled lepog vremena, pun je Bečlija i turista koji koriste poslednja dva dana pred lokdaun da slobodno prošetaju i obiđu božićne pijace, koje će uskoro biti zatvorene.

Pošto je već na snazi lokdaun za nevakcinisane, policija na mestima sa većom frekvencijom sprovodi kontrolu „2G“ dokumenata – sertifikat o vakcinaciji ili potvrda o preležanom koronavirusu.

Beč od podneva očekuju i velike demonstracije protivnika vakcinacije i korona mera, kakve su već viđene u Roterdamu.

Roterdam Holandija protest
Protesti u Roterdamu Foto:Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema proceni policije biće više od 10.000 ljudi, a neki mediji spekulišu i da će doći do 50.000 demonstranata. U svakom slučaju, najavljeno je da će na ulicama grada biti više od 1.300 policajaca.

Svaki dan zaključavanja koštaće 49 miliona evra

Beč, koji važi za omiljenu turističku destinaciju, pretrpeće velike finansijske gubitke zbog predstojećeg lokdauna.

Svaki dan zaključavaja koštaće austrijsku prestonicu 49 miliona evra, procenjuju iz kancelarije sekretara za finansije.

U tu svotu uključeni su gubici obrta trgovine, gastronomije, a pre svega hoteljera.

„Za privredu i turizam u Beču, lokdan je veliki izazov“, naglasio je Hanke, koji ipak smatra da je zbog loše epidemiološke situacija lokdaun zasigurno korisna mera.

Vienna, Austria, November 15, 2021. REUTERS/Lisi Niesner

Bez publike na sportskim terenima

Četvrti lokdaun u Austriji imaće uticaja i na sport, pošto je predviđeno da se sva profesionalna takmičenja održavaju bez prisustva publike, dok će amaterski sport morat ina pauzu.

Bez publike će biti odigran i Dejvis kup meč grupe F između Austrije i Srbije u Insbruku.

Hervig Štraka, organizator teniskog nadmetanja na kojem se očekuje dolazak prvog reketa sveta Novaka Đokovića, rekao je da Dejvis kup živi od emocija na tribinama i da će zbog lokdauna nedostajati jedinstvena atmosfera u dvorani koja može da primi 7.000 gledalaca.

I sve utakmice austrijske fudbalske lige biće održane bez publike, a ovom merom je pogođen i Svetski kup u biatlonu u Hohfilcenu.

Zakasnele mere ili diktatura

Dok medicinski stručnjaci – epidemiolozi, virusolozi i molekularni biolozi reaguju sa olakšanjem na nove mere u Austriji i tvrde da će četvrti talas epidemije biti prekinut, opozicija oštro kritikuje vladina rešenja.

Socijaldemokrate smatraju da je vlada trebalo da reaguje ranije i pokaže više sluha za apele iz medicinske profesije.

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sa druge strane političkog spektra, iz Slobodarske partije smatraju da je Austrija „postala diktatura“.

Šef stranke Herbert Kikl, i sam bolestan od kovida, rekao je da je uvođenjem opšte obaveze vakcinacije pređena crvena linija i pogažen ustav zemlje.

Slobodarska partija najavljuje i tužbu pred Ustavnim sudom.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar