Duterte upozorava: Odgovaraće svako ko je delovao izvan granica

Svet 22. sep. 202109:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROBINSON NINAL JR / PPD

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da će se svako za koga se utvrdi da je u njegovoj kampanji borbe protiv ilegalnih droga "delovao izvan granica" smatrati odgovornim prema nacionalnim zakonima.

PROČITAJTE JOŠ:

Duterte je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da je naložio filipinskom Ministarstvu pravde i policiji da preispitaju sprovođenje te kampanje, u kojoj je ubijeno više od 6.100 sumnjivih trgovaca drogom i korisnika otkako je on u junu 2016. godine stupio na vlast, prenosi agencija Rojters.

„Oni za koje se utvrdi da su tokom operacija postupili van granica zakona biće odgovorni pred našim zakonima“, rekao je Duterte u video obraćanju na godišnjem skupu.

Duterte, međutim, nije spomenuo formalnu istragu o mogućim zločinima protiv čovečnosti, koju su prošle nedelje odobrile sudije Međunarodnog krivičnog suda, ali se čcini da, kako ocenjuje Rojters, odbija spoljno mešanje u pitanja ljudskih prava.

„Nedavno smo sa Ujedinjenim nacijama finalizovali naš Zajednički program o ljudskim pravima. Ovo je model za konstruktivno angažovanje između suverenih država članica i Ujedinjenih nacija“, rekao je predsednik Filipina.

„Smislena promena, da bi bila trajna, mora doći iznutra. Nametanje nečije volje – bez obzira koliko plemenita ta namera bila – nikada nije uspelo u prošlosti. A neće ni u budućnosti“, dodao je on.

Duterteova vlada je prošle nedelje saopštila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine.

Duterte i njegovi šefovi policije tvrde su da su ubistva počinjena u samoodbrani i da Međunarodni krivični sud nema pravo da se meša u unutrašnja pitanja zemlje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da je Duterte lično podsticao smrtonosno nasilje u ratu protiv droga i optužuju policiju za ubistvo nenaoružanih osumnjičenih lica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar