Duma vraća list Miroslavljevog jevanđelja Srbiji

Svet 23. jun. 202014:07
Podeli:
Miroslavljevo jevanđelje, Foto: HO / AFP / Profimedia

Državna duma Rusije ratifikovala je danas sporazum sa Srbijom, prema kojem će biti omogucehno vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, u zamenu za sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u u Narodnom muzeju u Beogradu, prenosi agencija TAS S.

Prema odredbama sporazuma, Rusija će vratiti Srbiji list Miroslavljevog jevanđelja, koji je prenet u Rusku narodnu biblioteku 1883. godine, u okviru kolekcije episkopa Porfirija Uspenskog.

Srbija će zauzvrat u Rusiju vratiti sedam slika Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavljevo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, podseća TAS S.

Foto: HO / AFP / Profimedia

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Agencija TAS S navodi da je sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik te agencije otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju, prenosi TAS S.

Komentari

Vaš komentar