Đukanović za HRT: SPC bi da upravlja Crnom Gorom

Svet 25. jun. 202011:46
Podeli:
Foto: TANJUG/ SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/ nr

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da SPC pretenduje da upravlja Crnom Gorom i da je vrati "na pozicije teokratske države iz srednjeg veka".

U intervjuu Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), koji prenose Vijesti, Đukanović je rekao da je Zakon o slobodi veroispovesti predstavljao „inicijalnu kapislu za jedan sukob koji se u međuvremenu prilično ostrastio, sukob na relaciji SPC – država Crna Gora“.

„Otvarajući taj zakon, naravno, došli smo i do pitanja imovine, i intencija koju je pokazala Crna Gora je da deo imovine kojom se služi pravoslavna crkva, onaj deo imovine koji je finansiran iz javnih izvora, dakle, da to treba da bude državna imovina. SPC se jako protivi tome rešenju, pokrenula je proteste širom Crne Gore sa idejom da treba da brani svetinje od države Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Rekao je da je reč o neprimerenoj politizaciji jednog verskog pitanja.

„Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas potpuno nedvosmisleno, da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma. SPC je u međuvremenu uspela da promoviše sve ono što su njeni konačni ciljevi“, rekao je Đukanović.

Rekao je da se ispostavilo da nije cilj samo da se zakon ukine, nego se „čulo“ i da bi „Crna Gora morala umesto epiteta građanske nositi epitet srpske države“.

„Drugo, da je crnogorsku državu stvarala SPC, što znači da ovde postoji pretenzija da SPC upravlja ovom državom, da nas vrati na pozicije teokratske države iz srednjeg veka. I naravno, čuli smo da je NATO fašistička organizacija, a da je EU propala civilizacija, i da je zbog toga za Crnu Goru jedino udobno da bude pod bezbednosno interesnim kišobranom Rusije. Ne treba dalja prezentacija obrazloženja za ovakvu percepciju s naše strane“, zaključio je Đukanović.

Komentari

Vaš komentar