Ðukanović: Vojska da ne podlegne zloupotrebama

Svet 07. okt. 202110:14 > 10:17
Podeli:
Milo Đukanović Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Crna Gora danas obeležava Dan Vojske, a predsednik Milo Ðukanović poručio je da čvrsto veruje da će Vojska Crne Gore nastaviti da vrši svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, kao i da neće, kako kaže, podleći sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe u dnevnopolitičke svrhe.

U čestitki upućenoj tim povodom pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane, Ðukanović kaže da ih ohrabruje da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predsednik je kazao da je kroz celu istoriju Crne Gore njena vojska bila na večitoj straži slobode, branik naroda i države i simbol junaštva i viteštva, po čemu je, kako dodaje, kroz vekove prepoznata i visoko poštovana među evropskim narodima i državama.

“Uvek je ustvari bila neodvojivi deo svog naroda, najisturenija kad je bivalo najteže, ispisujući najslavnije stranice velike crnogorske istorije, kao i istorije jugoslovenskih naroda u vremenima zajedničkih državnih aranžmana”, naveo je Ðukanović u čestitki dostavljenoj i Tanjugu.

Crna Gora Dan Vojske obeležava peti put od pristupanja NATO, a Ðukanović ističe da je ona institucija sa najviše poverenja u domaćoj javnosti, cenjen partner u najvećoj vojno-političkoj alijansi u istoriji čovečanstva, pravi promoter napretka i razvoja Crne Gore, važna poluga i u procesu njene integracije u evropske strukture.

Predsednik je istakao, između ostalog, da je obaveza države da stvara uslove za ispunjavanje zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, s jasnim planom da se i 2024. dostigne dva odsto izdvajanja za odbranu, kao i 20 odsto ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju vojske.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar