Đukanović priznao poraz: Nacionalizam iz 90-ih još živahan

Svet 01. sep. 202019:13 > 21:08
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria priznao je poraz na izborima održanim u nedelju. Naime, Đukanović je govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka sa svojim dugogodišnjim partnerima prvi put nije osvojila većinu u crnogorskoj Skupštini, rekao da incidenti ne iznenađuju kao ni "necivilizacijski momenti" sa slavlja pobede tri do juče opozicione partije.

On je u intervjuu za „Newsmax Adria“, koji je radio novinar Željko Veljković rekao da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne i nazadni nacionalistički sa druge strane koji je sada probuđen.

„Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvek ima, ali to slavlje podrazumeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle“, rekao je Đukanović.

Milo Đukanović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

On je ocenio da je ne samo u Crnoj Gori već u regionu u celini još živa dva pogleda na budućnost regiona – jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

„Nasuprot tome je kao što vidimo još uvek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag“, rekao je on.

Na pitanje može li to, on je odgovorio da misli da ne može.

Kada je u pitanju formiranje vlade, Đukanović je rekao „da ćemo uskoro prisustvovati raspletu i da ćemo od onih koji će raspolagati 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade“.

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije on je odgovorio da postoje najave da će to biti ove tri opozicione koalicije, ali dosta su udaljeni njihovi programi i ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smene DPS.

Na pitanje da li će učestvovati u tome, on je odgovorio: „Ne, zašto bi učestvovali? Ja sam tu gde sam, vrlo čvrsto uveren u ispravnost svojih politčkih stanovišta“, kazao je Đukanović.

Podsetimo, više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), a prema podacima ove organizacije, na izborima je glasalo oko 410 hiljada građana, što je više nego 2016. godine kada je glasalo 73,4 odsto birača. Više od pola miliona građana Crne Gore opredeljivalo se između šest koalicija i pet stranaka.

Državna izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora – vladajuća Demokratska partija socijalista je osvojila 35,06 odsto glasova; koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju predvodi Demokratski front (DF) osvojila je 32,5 procenata glasova, savezu „Mir je naša nacija“ pripalo je 12,5 odsto glasova, dok je građanski pokret „Crno na bijelo“ podržalo 5,53 odsto birača.

Bošnjačka stranka osvojila je 3,98 odsto, Socijaldemokrate 4,10, SDP – Jaka Crna Gora 3,14, Albanska koalicija Jednoglasno 1.14, Albanska lista 1,5 odsto.

Prema projekciji Centra za monitoring i istraživanje, DPS ima 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” 10 mandata, “Crno na bijelo” četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Kao najozbiljniji rivali vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iz čijih redova dolazi dosadašnji premijer Duško Marković i aktuelni predsednik Milo Đukanović, nametnuli su se kandidati sa tri opozicione liste.

Demokratski front predvodio je listu Za budućnost Crne Gore, stožer liste Mir je naša nacija bile su Demokrate Alekse Bečića, dok stranka URA Dritana Abazovića predvodi listu Crno na belo.

Izborni dan protekao je mirno, mada su nevladini posmatrači zabeležili niz nepravilnosti na samim biralištima.

Osim 81 poslanika Skupštine Crne Gore, građani pet opština birali su i lokalne predstavnike. Lokalni izbori sprovedeni su u opštinama Budva, Kotor, Tivat, Andrijevica i Gusinje.

Intervju sa Milom Đukanovićem pogledajte večeras u emisiji „Pregled dana“ na televiziji Nova S, potom na portalu Nova.rs

 

****

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar