Direktor „Slobode“ iz Čačka zarazio preminulog od korone u BiH

Svet 24. mar. 202014:31 > 15:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Bosni i Hercegovini zabeležen je drugi smrtni slučaj od korona virusa, a kako saznaje Avaz, umro je pacijent u Konjicu, koji je bio u kontaktu sa zaraženim Srbinom.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o vozaču direktora “Igmana” Đahida Muratbegovića, prenosi Srpska info.

Navodno je preminuli sa aerodroma dovezao zaraženog državljanina Srbije, direktora kompanije iz oblasti namenske, „Sloboda“ iz Čačka, na proslavu 70. godišnjice “Igmana”.

Naime, prošle nedelje proslava 70. godina vodeće kompanije iz namenske industrije u Bosni i Hercegovini, „Igmana“ iz Konjica, dobila je neočekivani epilog. Zbog gosta iz Srbije kod kojeg je kasnije potvrđena zaraza koronavirusom uprava kompanije je u svojevrsnoj samoizolaciji, piše Klix.ba.

Na događaju na kojem je učestvovalo skoro 200 ljudi, a među kojima su bili i federalni premijer Novalić i ministar Džindić, među zvanicama je bio i direktor „Slobode“ iz Čačka, tamošnjeg giganta namenske industrije, kojem je kasnije dijagonostikovan koronavirus.

Ovo je portalu Klix.ba u tekstu objavljenom pre sedam dana, potvrdio direktor „Igmana“ Đahid Muratbegović, koji kaže da se ne dešava ništa posebno, ni juče ni danas, da se svi koji su bili u bliskom kontaktu gospodina iz Srbije, osećaju dobro i da nemaju nikakvih simptoma.

„Sprovodimo propise Vlade FBiH, u smislu pranja ruku, sprovodimo i ostale mere. Pratimo situaciju“, rekao je tada direktor.

Kompanija radi punim kapacitetom

Muratbegović kaže kako kompanija radi punim kapacitetom, kao da se ništa nije desilo, samo su članovi uprave, koji su bili u kontaktu sa zaraženim poslovnim partnerom iz Srbije u svojevrsnoj izolaciji.

„Osobe koje su bile u kontaktu s njim rade, ali im je kontakt s radnicima ograničen. Direktor je u svojoj kancelariji i ne prima stranke. Ta samoizolacija se odvija na poslu do 15 sati. Nema grada, nema trafike, nema prodavnice, nema kladionice, nema ništa“, kazao je za Klix.ba direktor Muratbegović.

Konjički Igman trenutno je najjača heregovačka kompanija, među deset najvećih izvoznika za BiH. Zapošljavaju 1.263 radnika i izvoze u više od 50 zemalja.