Druga ruska vakcina 100 odsto efikasna protiv korone

Svet 19. jan. 202112:51 > 12:58
Podeli:
ruska vakcina za koronu
Foto: Shutterstock

Druga ruska vakcina protiv koronavirusa, koju razvija institut Vektor iz Sibira pokazala je 100 odsto efikasnost u borbi protiv ove opake bolesti.

Saopštenje je zasnovano na rezultatima kliničkih ispitivanja, izvestio je Rojters citirajući novinsku agenciju TASS.

Pročitajte još:

Rusija je u novembru započela masovna ispitivanja EpiVacCorone, koju razvija sibirski Vektorski institut.

Masovna proizvodnja druge vakcine protiv kovida u ovoj zemlji biće pokrenuta u februaru 2021. godine, izjavila je u ponedeljak potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova, preneo je TASS.

„Započećemo masovnu proizvodnju vakcine Epivaccorona, koju je razvio Vektorski centar, u februaru 2021.“, rekla je ona.

Dana 24. jula 2020. godine, Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju Vektor dobio je dozvolu ruskog ministarstva zdravlja za klinička ispitivanja svoje anti-koronavirusne vakcine na dobrovoljcima. Prvi dobrovoljac primio je vakcinu 27. jula. Klinička ispitivanja ove vakcine završena su 30. septembra.

„Tokom prve faze ispitivanja vakcine 14 volontera je vakcinisano, a još 43 tokom druge faze“, rekao je ranije Rospotrebnadzor, ruski nadzornik zaštite potrošača.

Svi dobrovoljci koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima ove vakcine protv Kovida-19 osećali su se dobro.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 14. oktobra da je vakcina razvijena u Vektor institutu registrovana. Ministarstvo zdravlja izdalo je 16. novembra dozvolu za ispitivanja vakcine nakon registracije na dobrovoljcima starijim od 60 godina, a dozvolu za ispitivanje 3.000 dobrovoljaca starosti od 18 do 60 godina.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar