Drogirane pastrmke plivaju Evropom

Svet 07. jul. 202111:20
Podeli:
Foto: Shutterstock

Smeđa pastrmka može da postane zavisna od ilegalne droge metamfetamina kada se akumulira u vodenim putevima, pokazalo je novo istraživanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraživači koje je predvodio Pavel Horki, bihevioralni ekolog sa češkog Univerzitata prirodnih nauka u Pragu, krenuli su u istraživanje da li nedozvoljene droge na nivoima koji se nalaze u vodenim telima, menjaju ponašanje ribe, navodi se u studiji objavljenoj u utorak, prenosi CNN.

Tim je stavio 40 smeđih pastrmki u rezervoar sa vodom, koji je sadržao nivo metamfetamina koji je pronađen u slatkovodnim rekama, na period od 8 nedelja, pre nego što ih je prebacio u čist rezervoar.

Istraživači su svakog dana proveravali da li pastrmkak pati od povlačenja metamfetamina, dajući im mogućnost izbora između vode koja sadrži drogu ili vodu bez nje.

Još 40 pastrmki je korišćeno kao kontrolna gurpa.

Pastrmka koja je provela 8 nedelja u vodi koja sadrži metamfetamin odabrala je vodu koja sadrži drogu, u četiri dana nakon što ih preseslili u slatku vodu.

To ukazuje da su patile od povlačenja, jer su drogu potražili kada je postala dostupna, ističu istraživači.

Tim je otkrio da su zavisne ribe manje aktivne od riba koje nikada nisu bile izložene metamfetaminu i pronašao je tragove droge u njihovom mozgu i do 10 dana nakokn izlaganja drogama.

Tim je zaključio da čak i nizak nivo nedozvoljenih droga u vodenim telima može uticati na životinje koje u njima žive.

Prema studiji, droge koje se izlučuju od korisnika prolaze kroz kanalizacione sisteme, a zatim se iz postojenja za prečišćavanje otpadnih voda ispuštaju u vodene tokove.

Bonus video: Alkatraz – turistički dragulj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar