Dritan pozvao Mila na konsultacije

Svet 19. jan. 202113:38 > 13:47
Podeli:
Foto:N1/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović uputili su poziv predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na spoljnopolitičke konsultacije, saopšteno je iz kabineta Abazovića.

Kako se navodi, konsultacije bi trebalo da budu održane u utorak, 26. januara.

Iz kabineta Abazovića je saopšteno da će se raspravljati o pitanju povratka ambasadora.

Pročitajte još:

„Organizovanje konsultacija predstavlja pokazatelj demokratskog kapaciteta Vlade, kao i važnosti dijaloga, posebno u cilju funkcionisanja kohabitacije i rješavanja pitanja o kojima postoje različita stanovišta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) najavilo je ranije da će protiv opozvanih ambasadora koji nisu došli na konsultacije pokrenuti disciplinski postupak, nakon čega bi im mogao prestati i radni odnos.

“Vijestima” je iz MVP sinoć rečeno da ambasadori Miodrag Vlahović (Vatikan), Darko Pajović (Kina), Sanja Vlahović (Italija), Vera Kuliš (Njemačka), kao i ambasador u SAD Nebojša Kaluđerović nijesu doputovali u Crnu Goru.

Ove ambasadore je, osim Kaluđerovića, MVP ranije opozvalo. Opozvani su i ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić i ambasador u BiH Obrad Mišo Stanišić.

Opoziv je predsednik države Milo Đukanović odbio da potpiše jer, kako je obrazložio, predloge za opozive nisu pratila objašnjenja.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ministarstvo spoljnih poslova je sve ambasadore pozvalo da se vrate u Crnu Goru do 18. januara.

“Ambasadori koji opravdano nisu mogli da dođu na konsultacije zbog zdravstvenih problema, pravovremeno su informisali Ministarstvo da nisu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru do 18. januara”, kazali su iz MVP.

Najavljeno je da će, imajući u vidu činjenicu da nedolazak na ambasadorske konsultacije bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti, Ministarstvo protiv opozvanih ambasadora pokrenuti disciplinski postupak.

“Okončanjem disciplinskog postupka, opozvanim ambasadorima bi mogao prestati i radni odnos”, rekli su iz MVP.

Prema Zakonu o spoljnim poslovima, neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga, spada u teže povrede službene dužnosti, za šta su predviđene novčane kazne, zabrana rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zabrana napredovanja i prestanak radnog odnosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar