Dres na ćirilici za Papu od predsednika Severne Makedonije

Svet 28. maj. 202100:02
Podeli:
Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poklonio je danas u Vatikanu papi Franji najnoviji dres makedonske fudbalske reprezentacije, s njegovim imenom napisanim ćirilicom. Papa je prvi dobio dres u kojem će makedonski reprezentativci nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu. Predsednik Severne Makedonije je u Rim otputovao iz Skoplja zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, u vreme kada su odnosi dve zemlje zategnuti.

Na sastanku su ocenjeni kao odlični odnosi Severne Makedonije i Svete Stolice, koji se „temelje na dubokim istorijskim vezama, podeljenim duhovnim i kulturnim vrednostima i tradiciji“.

„Pendarovski je potvrdio interes za produbljavanje odnosa sa Svetom Stolicom u svim sferama od zajedničkog interesa i istakao značaj katoličke zajednice u Severnoj Makedoniji i njen doprinos društvu. Istakao je i značaj koji njegova država daje promovisanju međureligijskog dijaloga i poštovanja verskih sloboda“ – navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

Predsednik Severne Makedonije je u Rim otputovao iz Skoplja zajedno sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom, u vreme kada su odnosi dve zemlje zategnuti.

Sofija osporava makedonski jezik kao nezavisan od bugarskog.

Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Zbog toga i zbog neslaganja sa istorijskim interpretacijama u Severnoj Makedoniji, Bugarska je blokirala početak njenih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Radev je danas u Rimu, prenosi fokus.mk, izjavio da za rešenje spora Sofiji i Skoplju nisu potrebni međunarodni posrednici.

„Niko ne zna bolje našu istoriju od nas samih“, rekao je Radev i podsetio da su dve zemlje osnovale zajedničku komisiju za prevazilaženje nesporazuma. Papa Franja se danas sastao i sa Radevom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar