Zavirili smo u kuću Draška Stanivukovića (FOTO/VIDEO)

Podeli:

Dvorac iz bajke, ukratko je opis luksuzne vile koja pripada porodici novog gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, a koju je ekipa Nova.rs imala priliku da obiđe, i uveri se u sav raskoš, ali i dobar ukus vlasnika ovog popularnog zdanja.

Stanivuković nikada nije krio da potiče iz imućne porodice, koja čuva i održava svoje nasleđe još od njegovog pradede.

Pročitajte još:

Kuća u kojoj živi, neretko je bila mesto za snimanje muzičkih spotova, ali i fotografisanje matura, svadbi, veridbi i rođendana. Ovo impozantno zdanje nalazi se na samo nekoliko minuta vožnje od centra Banjaluke.

Već na kapiji od kovanog gvožđa bilo nam je jasno o kakvoj se kući radi. Kamere su svuda oko nas i prate svaki korak.

Draško Stanivuković
Draško Stanivuković Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Stepenice kao na „Titaniku“

Veliko dvorište krasi svetleća fontana, a na ulazu u hol kuće nailazimo na sto sa bezmalo 30 stolica, na kojem je ruža u staklu, kao aluzija na čuveni cvet iz priče  „Lepotica i zver“. Tu je i šank sa ornamentima, a u podnožju stepenica koje vode do trećeg sprata, je stilski nameštaj koji oduzima dah. Stepenice, koje vode do trećeg sprata, rađene su po modelu onih koje su se nalazile, ni manje ni više, nego na brodu „Titanik“. Slike na zidovima podsećaju na muzej Metropolitan u Njujorku. Neke su replike, ali ima i originala, koji se dobro čuvaju. Pa tako u dogovoru sa domaćinom, nismo snimali najluksuznije delove kuće, iz prostog razloga – bezbednost.

Pogedajte galeriju 1:

„Moja kuća je mesto za porodicu. Tu provodim vreme sa roditeljima, sa bakom, dekom, prijateljima, devojkom. Znam da je moj dom popularan, ali ne volim time da se razmećem. Sve što je u kući izrađeno od drveta ili mermera, radili su naši ljudi, majstori iz Republike Srpske sa našim meterijalom. Ništa nije uvezeno iz inostranstva i to je ono što je za mene izuzetno važno. Kuća pripada mojoj porodici već dugo vremena. U njoj ima dosta dragocenosti, ali ja sam ponosan na četvrti sprat jer to je moj kutak“ kaže za Nova.rs Stanivuković, dok sa ponosom govori o svom porodičnom domu.

Draško Stanivuković
Draško Stanivuković Foto:Vesna Lalic/Nova.rs

Četvrti sprat – priča iz prošlosti

Do četvrtog sprata vode izuvijane drvene stepenice, pa kao da se penjemo na tavan, a zapravo nas tu čeka najprijatniji deo ovog bajkovitog doma. Sprat je jedna velika prostorija, bez zidova i vrata. Ulazimo u „brod“ s početka 20. veka. Tapete sa motivima nautike prve privlače pogled.

„Volim taj period. Vreme s kraja 19. i početka 20. veka je najlepše vreme u istoriji. Volim sve što ima veze sa tim periodom. Način ponašanja ljudi, modu tog vremena, odnose kakvi su bili među muškarcima i ženama, kako su se uređivale kuće… Posebno sam fasciniran brodovima, pre svega ‘Titanikom’, čije replike čuvam na policama.“

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na četvrtom spratu, koji oslikava sve što ja jesam, je i moja biblioteka, moje porodične fotografije koje mi najviše znače, a tu su i moji ‘brodovi’, globus i radni stolovi, ističe Stanivuković.

„Tu su moje stare sveske, knjige, prva ljubavna pisma. Tu je i školski dnevnik koji smo napravili iz šale, pa smo čak i Miloradu Dodiku dali ocene i mišljenje o tome kakav je ‘trenutno’ kao đak. Taj deo kuće je moje gnezdo, tamo se povlačim kad mi je potreban mir i odmor. Tu uživam“ priča mladi gradonačelnik Banjaluke, o delu svoje kuće koji je sam uredio i dizajnirao.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje koliko kuća ima prostorija, odgovara:

„Za sve ove godine nije mi palo na pamet da ih brojim. Zaista ne znam koliko ih ima“ uz osmeh priznaje Stanivuković.

Pogledajte galeriju 2:

Obezbeđenje posle incidenta

„U većem delu kuće ima mnogo dragocenosti, i ne bih voleo da ih izlažem javnosti. Tu su skupocene slike, predmeti, nameštaj… Naime, do pre dve godine nismo imali nikakvo obezbeđenje, ali se onda desilo da nam je neko polupao automobil ispred kuće. Potpuno ga je uništio i to smo shvatili kao pretnju, što je i bila. Onda smo uveli obezbeđenje. Inače, to se dogodilo u periodu kada je bila aktuelna jedna od afera na političkoj sceni Republike Srpske, o kojoj sam javno govorio i kritikovao vlast“ za kraj objašnjava Stanivuković.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar