Dramatično upozorenje SZO: Svaki drugi Evropljanin imaće omikron

Svet 11. jan 202213:27 > 15:09
Podeli:
London omikron soj
London omikron soj Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Talas infekcija omikron sojem širom Evrope rizkuje da potopi zdravstvene sisteme brojnih evropskih država, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), upozoravajući da će više od polovine stanovništva kontinenta biti zaraženo ovom varijantom u naredna dva meseca.

PROČITAJTE JOŠ:

Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, rekao je da je Evropa zabeležila više od sedam miliona novih slučajeva u prvoj nedelji 2022. godine, što je duplo više nego dve nedelje ranije, sa više od jedan odsto populacije koja se svake nedelje zarazi koronavirusom u 26 zemalja.

Kluge je rekao da je omikron varijanta sada prijavljena u 50 od 53 države u Evropi i da postaje dominantna u zapadnom delu kontinenta.

"Ovim tempom, više od 50 odsto stanovništva u regionu biće zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja", rekao je on.

Omikron novi soj Kovida-19 omicron

U Danskoj, gde su slučajevi omikrona "eksplodirali poslednjih nedelja", stopa hospitalizacije za nevakcinisane pacijente tokom božićne nedelje bila je šest puta veća nego za one koji su bili potpuno vakcinisani.

Dok su vakcine pružale "dobru zaštitu" od teških bolesti i smrti, sve veći broj prijema u bolnicu predstavlja "izazov za zdravstvene sisteme i pružanje usluga u mnogim zemljama i preti da ih preplavi", rekao je on.

Kluge je istakao da su zemlje koje nisu pogođene porastom omikrona imale "mogućnost da odmah reaguju" tako što će zaštititi svoje naugroženije građane, kao i učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju da radnici zdravstvene zaštite i drugi ključni radnici mogu da održavaju usluge.

Vlade u ovim zemljama trebalo bi da uvedu nošenje maski u zatvorenom prostoru i da obezbede da se puna vakcinacija primeni što je pre moguće, posebno u sektoru zdravstva i osnovnih usluga, rekao je on.

Nemacka vakcinacija
Vakcinacija u Nemačkoj Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

"Tamo gde je nalet omikrona počeo, prioritet bi trebalo da bude izbegavanje i smanjenje štete među ugroženima i minimiziranje poremećaja u zdravstvenim sistemima i osnovnim uslugama", rekao je Kluge.

"Ovo znači davanje prioriteta ranjivim ljudima za primarni kurs i doze, savetujući ih da izbegavaju zatvorene, pretrpane prostore i nudeći mogućnost da rade na daljinu gde god je to moguće dok nalet infekcije ne prođe".

PCR testiranje bi trebalo da bude prioritet za pojedince sa rizikom od teške bolesti i kritične radnike, rekao je on, a brzi testovi bi trebalo da se šire upotrebljavaju, ponovo "dajući prioritet kontaktima sa visokim rizikom od infekcije i visokim rizikom od teškog ishoda".

Nakon poteza nekoliko evropskih vlada da skrate period izolacije, kako bi se sprečilo zaustavljanje ekonomije, Kluge je rekao da takve odluke treba doneti "samo kada su neophodne za očuvanje kritičkog kontinuiteta usluga".

Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Kraće vreme izolacije takođe treba da bude uslovljeno negativnim testovima, rekao je on, dodajući da generalno sve takve odluke "moraju da budu donete pažljivo odmeravanje rizika i koristi od toga".

BONUS VIDEO: Omikron - Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar