Drama oko imena Lilibet: Hari zapretio da će tužiti BBC

Svet 10. jun. 202110:59
Podeli:
Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu kraljicu pitali za mišljenje pre nego su ćerku nazvali po njenom nadimku Lilibet, rekao je izvor blizak palati za BBC. Sa druge strane portparol Saseksovih tvrdi da je par pitao kraljicu za dozvolu, pa je u izjavi za Dejli Telegraf optužio BBC za plasiranje "laži" protiv Saseksovih i zapratio je da će BBC biti tužen zbog klevete.

PROČITAJTE JOŠ:

Princ Hari je BBC zapretio sudom, a zbog ove situacije izbio je „rat“ između Saseksovih, Palete i BBC-ja. Nakon što su se pojavili natpisi u BBC da par nije tražio dozvolu od kraljice za ime, princ se oglasio u roku od 90 minuta i ponovo je istakao da je pitao kraljicu za dozvolu.

Obaveštenje o mogućem pravnom postupku protiv BBC-ija praćeno je pažljivo sročenom izjavom koja je pokrenula više pitanja nego odgovora da li je kraljica dala dozvolu ili ju je par jednostavno obavestio o svojim namerama.

U izjavi stoji da je BBC-jev izvetaj u potpunosti pogrešan i pisalo je: „Vojvoda je razgovarao sa porodicom pre objave, zapravo je njegova baka prva osoba koju je pozvao. Tokom razgovora je istakao da se nada će moći da nazovu ćerku u njenu čast. Da nije to podržala, ne bi iskoristili ime“, prenosi Dejli mejl.

Ranije ove godine, dok je par očekivao ćerku, kritikovali su kraljevsku porodicu i izneli optužbe za rasizam u ekskluzivnom intervjuu sa Oprom Vinfri.

I premda je Hari govorio o poteškoćama između njega i oca, rekao je da je imao ‘jako dobar’ odnos s kraljicom i da su redovno razgovarali putem videopoziva.

Tokom vikenda par je objavio da se Lilibet ‘Lili’ Dajana Mauntbaten-Vindsor rodila u bolnici u Santa Barbari u Kaliforniji u petak ujutro.

Ime ‘Lilibet’ vrlo je važno njenom veličanstvu.

Nadimak je nastao kad je tadašnja princeza Elizabet bila tek malena devojčica i nije mogla pravilno da izgovori svoje ime.

Nakon Lilibetinog rođenja, široko se pretpostavljalo da su Hari i Megan prvo razgovarali sa kraljicom o izboru imena.

U medijima su se kasnije pojavile priče u kojima navodni prijatelji para sugerišu da je Hari tražio dopuštenje od svoje bake da ćerku nazove Lilibet. Tajms je takođe izvestio da je Hari obavestio kraljicu o imenu, prenosi Jutarnji list.

A izvor blizak Saseksima takođe je kazao da je Hari razgovarao sa kraljicom pre rođenja ćerke i da je sigurno ‘spomenuo ime’ – što je tvrdnja koju izvor iz Palate sada opovrgava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar