DPS spasava Leposavića, predlog za razrešenje nema podršku

Svet 18. maj. 202111:48 > 11:51
Podeli:
Foto: GOV.ME/S. Matić

Nakon što je Demokratska partija socijalista juče najavila bojkot Skupštine, izvesno je da predlog premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića na sednici koja je u toku, neće dobiti potrebnu većinu i da će on ostati na funkciji.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom da su uticajne ambasade negativno reagovale na ministrovu ocenu o genocidu u Srebrenici i da je on u svojevrsnoj blokadi jer su i Izmene zakona o tužilaštvu završene bez njegovog resora, rekonstrukcija Vlade ostaje jedina alternativa o kojoj ponovo poslednju reč daju poslanici.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Danijel Živković, kazao je juče na konferenciji za novinare da ta partija u narednom periodu neće učestvovati na sjednicama parlamenta i njegovih tela, uključujući i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. On je naveo da su u DPS-u donijeli tu odluku „zbog bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine“ i da su izmene tužilačkog zakona samo „kap koja je prelila čašu“.

Vladimir Leposavić Foto: Gov.me

Pod poslednjom tačkom, izbori i imenovanja smena Leposavića je na dnevnom redu sednice koja je počela 11. maja. Predlog za njegovo razrešenje Skupštini je 6. aprila dostavio Krivokapić, navodeći da je njegovo javno delovanje od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. Krivokapić je kazao i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici, koji je ministar relativizovao u Skupštini. Kazao je da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je objasnio, kompromitovan.

Ustavom je propisano da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika, odnosno potrebna je podrška 41. S obzirom da DPS neće biti u trenutku glasanja, a da je DF najavio da neće podržati smenu, to znači da nema potrebne većine.

Ostale opozicione partije koje su pre usvajanja izmjena Zakona o tužilaštvu parlament napustile sa DPS-om, nisu juče potvrdile i da li ostaju pri bojkotu ili se vraćaju u salu. To znači da za sada jedino koalicija Crno na belo ostaje pri najavi:

URA, kako su “Vijestima” kazali iz te partije, ostaje pri stavu da Leposavić treba da bude smenjen.

“Niko nije i ne sme da bude iznad nacionalnih interesa. Apsolutno svaka odluka Vlade mora biti motivisana tim principom. U skladu sa tim, nikom ko ne razume da se u Srebrenici dogodio genocid, nije mesto na državnoj funkciji”, rekli su iz GP URA.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade, stav URA je, kako kažu da ako svi činioci aktuelne vlasti izraze želju za tim, može doći do rekonstrukcije, ali povod za nju ne sme biti odmeravanje snaga u vladajućoj većini.

“Pregovori o daljoj personalnoj organizaciji Vlade mogu biti o svemu, ali svako mora odgovarati za svoje postupke i rezultate koji su proizišli iz njih”, poručili su.

I DF ostaje pri stavu, kako je rekao predsednik Kluba poslanika DF-a Slaven Radunović, da neće glasati za smenu Leposavića zbog razloga koji su navedeni. “Da su neki drugi razlozi u pitanju možda bismo i glasali”, rekao je on “Vijestima”

U DF-u, kako je dodao, smatraju da je rekonstrukcija Vlade neminovna ne samo zbog ovoga, nego i drugih stvari.

“Ali nećemo pokretati nikakve specijalne procese, smatramo da je vreme da sam premijer primeti o čemu govorim i da je to jedna neminovnost da se na taj način ubrzaju procesi u Crnoj Gori, da se ojača politička moć Vlade i da se malo popravi kvalitet njenog rada”, kazao je.

Demokrate su ranije saopštile da niti će braniti ministra od nesporne greške, niti će ga smenjivati sa DPS-om, ako ne bude dogovora parlamentarne većine.

Iz Vlade su “Vijestima” kazali da će danas odgovoriti na pitanje o eventualnoj rekontrukciji Vlade nakon što je izvesno da nema većine za smenu ministra.

Bečić: Možda se iza bojkota DPS-a krije spašavanje ministra

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je “Vijestima” da se možda iza bojkota DPS-a krije spašavanje ministra pravde, imajući u vidu da DPS zna da Klub poslanika DF-a najmanje, a možda i još jedan broj poslanika neće podržati predlog za razrešenje Leposavića.

On je kazao da što se tiče eventualne rekonstrukcije Vlade, koalicija “Mir je naša nacija” podržaće taj proces ako u nekom trenutku predsjednik Vlade proceni da je potrebno osveženje.

“Što se tiče Kluba poslanika ‘Mir je naša nacija’ mi od početka imamo konstruktivan otvoren i partnerski pristup prema svemu što radi Vlada, iako nemamo nijednog ministra u toj Vladi. Iako smo imali drugačije viđenje prema konceptu i modelu Vlade, pre njenog formiranja, zato što smo dali reč građanima mi smo je iskreno i bezrezervno podržavali i ukoliko u nekom trenutku predsednik Vlade proceni da je potrebno osveženje i osnaženje, podržaćemo i taj proces”, rekao je Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik parlamenta je kazao da će i bez poslanika DPS-a Skupština nastaviti redovno da funkcioniše i da će građani najbolje cijeniti stepen ozbiljnosti politike bojkota po principu “tri meseca učestvujemo u radu, tri meseca bojkotujemo, jedan dan učestvujemo, jedan dan bojkotujemo”.

“Kao čovek koji ima demokratski kapacitet i koji je uvek isticao da je bojkot legitmno sredstvo, smatram da ovakav način bojkota dobija obrise komičnoga. Pri tome izuzimam jednog poslanika, Duška Markovića, koji od prvog dana ne prisustvuje sednicama Skupštine što može biti legitiman i principijelan čin ne ulazeći u to da li je on motivisan političkim odnosom ili nekim untarpartijskim trvenjima, nije na meni da o tome govorim”, rekao je Bečić.

Smatra da su razlozi koje je DPS naveo pravdajući bojkot, daleko od racionalnih jer su nakon rasprave o tužilačkim zakonima i različitih pogleda na tu tematiku imali sednicu kolegijuma i dogovorili tok rasprave na plenumu.

“Znaćemo kako da odgovorimo na bojkot”

Slaven Radunović rekao je da ceni i poštuje svačiju odluku da sprovodi politiku na način kako misli da treba i jedan od tih načina je i bojkot.

“Bio sam iznenađen prošli put kada je DPS najavio bojkot pa se ujutro pojavio u klupama. Sad ako pričaju o ozbiljnom bojkotu, nemam ništa protiv, to je njihova odluka, mi ćemo znati šta treba da radimo, imaćemo svoj odgovor na takvo nešto”, rekao je Radunović.

Iz GP URA kažu da je odluka DPS-a da bojkotuje Skupštinu apsurdna i licemerna, jer, su upravo oni, dok su činili prethodnu vlast, kritikovali tadašnju opoziciju zbog iste odluke. “Dakle, ko zna koji put, diskredituju sami sebe i ostaju nedosedni svojoj reči”, ocijenili su u GP URA.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar