Doživotna robija za ženu zbog plana samoubilačkog napada

Svet 03. jul. 202016:14
Podeli:
Safia Šaik Foto: Metropolitan Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Safija Šaik, pristalica takozvane Islamske države iz Londona, osuđena je na doživotnu kaznu zatvora zbog planiranja samoubilačkog napada tokom proslave Uskrsa u britanskoj prestonici, gde je nameravala da digne u vazduh katedralu Svetog Pavla, obližnji hotel i metro stanicu.

Sudija je presudio da bi Šaik (36) trebalo da odsluži mininum 14 godina zatvora. Ona je, inbače, rođena kao Mišel Ramsden, ali je ime promenila nakon što je prihvatila islamsku veru.

Ona je nameravala da stavi bombu u torbu i ostavi je u katedrali, a potom da aktivira samoubilački prsluk u vozu u metrou, saopštila je policija.

Njeni advokati tvrdili su da je imala određene sumnje u vezi sa sprovođenjem plana, ali su tužioci detaljno predstavili njen razgovor s prijateljem kojem je rekla da se ne plaši i da je spremna da sprovede u delo svoj plan.

Šaik je uhapšena u oktorbu prošle godine nakon što je tražila pomoć od policajca, koji je bio na tajnoj misiji, a koji se predstavio kao stručnjak za pravljenje bombi, podseća AP.

Ona je ranije priznala da je kriva za planiranje napada i širenje terorističke propagande.

Dok su je vodili u zatvorsku ćeliju, Šaik je nosila crni hidžab, nasmejala se i podigla prst u znak pozdrava, karakterističnog za pripadnike Islamske države, dodaje Skaj njuz.

Komentari

Vaš komentar