Doktorka iz Nju Delhija opisala 7 dana užasa u bolnici

Svet 04. maj. 202120:20
Podeli:
Indija bolnica
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Tokom protekle nedelje u bolnici Ganga Ram privremeno nestalo kiseonika. Dr Čahat Vermi nije mogla da gleda lica pacijenata, kojima je kiseonik mogao da spasi život, ali ga nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ležali bi tamo, posmatrali drugog pacijenta koji nije sposoban da diše i znali su da ne dajemo kiseonik jer ga nije bilo. Pogled u njihovim očima je bio čisti užas. Znali su da bi na njih mogao da dođe red“, rekla je ona.

Vermi (26) ovo je druga godina u Sir Ganga Ramu, jednoj od najcenjenijih bolnica u indijskoj prestonici. Kako mnogo njenih kolega boluje od koronaviursa, sama je nekoliko dana brinula o 25 do 30 pacijenata. Veoma je mučno kako jedni pacijenti gledaju druge pacijente kako umiru, posebno ako su kao „komšije“ na odeljenju delili priče o životu, porodicama i planove. Tada bez uporenja nastaje panika kada vide kako kod nekog od njih opada nivo kiseonika, prenosi Gardijan.

Teže kličničke slike od prošlogodišnjih

Prema Verminim rečima, klinički simptomi trenutnog soja virusa razlikuju se od prošlogodišnjih.

„Mladi pacijenti su savršeno stabilni, a onda odjednom krene da im pada nivo kiseonika“, rekla je.

Takođe za razliku od prošle godine, lekari i sestre ne mogu da daju kiseonik pacijentima koji bi mogao da ih spase.

Indija pozar bolnica
Indija požar u kovid bolnici Foto:Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

„Bilo je vrlo uznemirujuće. Videla sam kako postaju pospani, ne reaguju, jer srce i pluća osećaju efekat manjka kiseonika“, rekla je ona.

Jednog dana gledala je kako umire pet pacijenata. Pokušavala je da ih oživi, ali uzalud. Na trenutak je osetila bes.

„Moj otac je vojni oficir i rano me je naučio da bes nije dobar ako ga ne usmerite. Morala sam da se fokusiram na to da pomognem kako mogu“, rekla je ona.

Muke lekara

Napor koji ulažu u lečenje pacijenata i borba sa virusom polako uzima danak i među medicinskim osobljem. U subotu je sebi oduzeo život lekar koji je lečio pacijente sa koronavirusom. Prijatelji i kolege su napisali na društvenim mrežama da se mučio dok je gledao pacijente kako se guše, piše Gardijan.

Verma nije trebalo da radi na kovid odeljenju. Pridružila se bolnici da bi učila kod dr Maheša Mangala, vrhunskog plastičnog hirurga, na odeljenju za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Ali prošle godine vlada Delhija tu bolnicu pretvorila je u kovid ustanovu sa 500 do 675 kreveta za zaražene, pa je bolnica morala da obučava lekare poput nje kako da pomažu pacijentima.

Indija koronavirus
Foto: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Prošla godina je bila dovoljno loša, ali je prošla nedelja bila užasna. Pošto je beleženo više od 25.000 novih infekcija dnevno, zalihe kiseonika isticale su širom grada, jer niko u vladi nije bio pripremljen za takvu eksploziju novih slučajeva zaraze.

Ponekad je bolnica gde Verma radi imala dovoljno kiseonika za četiri sata, a nekad i za dva. Tokom 24 sata 23. aprila umrlo je 25 pacijenata koji su mogli da budu spaseni da su postojale zalihe kiseonika. Upravnici bolnica molili su za još zaliha i ubrzo nakon toga tanker sa kiseonikom stigao je do bolnice, ali ga je bilo dovoljno samo za dva sata.

„Jedan par je izgubio i sina i ćerku“

Verma u svom odeljenju često ima više članova iste porodice. Najteži deo posla za nju je bio da kaže pacijetima da je njihov suprug, supruga, majka ili dete premešteno ili da neće preživeti.

„Kada bi čuli ove reči, gubili su volju za životom. Žena kojoj je ćerka preminula jednostavno više nije želela da se bori protiv virusa. Jedan par je izgubio i sina i ćerku“, rekla je ona.

„Bilo je previše. Pacijeti kojima je toliko laknulo zbog prijema kako bi mogli da se leče i ozdrave, nisu mogli da veruju da postoji nedostatak kiseonika. Znali su da im život visi o koncu“, dodala je ona.

Indija pozar bolnica
Indija požar u kovid bolnici Foto:EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Verma živi sa roditeljima i mlađom sestrom. Plaši se da će doneti virus kući onima koje voli, ali rizik prihvata kao deo svog posla. Posle duge smene u zaštitnoj opremi, ograničenim unošenjem tečnosti i neredovnih obroka, ona dolazi kući oko 18 časova i započinje besplatne onlajn konsultacije za ljude sa blagim do umerenim simptomima.

„S obzirom na to u kakvom je stanju moja zemlja, sa ljudima koji nemaju medicinsku pomoć, odlučila sam da započnem konsultacije. Počela sam pre četiri dana i primila sam 200 telefonskih poziva“, rekla je ona.

U proteklih nekoliko dana situacija sa kiseonikom u bolnici se poboljšala. Verma se oseća optimističnije.

„Mlada sam, imam energije, imam porodicu koja me podržava. Spremna sam da se suočim sa bilo čim“, dodala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar